樓主: king3kkklee

教 育 學 生 難 !!!

回覆 讚好 不讚 使用道具

maddot 發表於 2011-7-30 17:54
唔得打, 唔得鬧, 真係唔知點教

c hing.  thanks for reply.  唔通要交比上帝  good luck

MINGFAIDO 發表於 2011-7-30 19:28
沒法,現在教育難教得好一些好學生.社會又太多事物影響d小朋友,沒法呀

c hing.  thanks for reply.  又是社會的題  good luck

現在社會大多比較富裕,物質不缺,科技飛進令資訊太容易掌握,小孩甚麼都好易得到.而家長只會滿足小孩而不教,才是港孩的精結所在.禾曾見過在地鐵內一個約10歲小童要叫家長幫打鞋結,那家長就叫在傍菲傭做,小童隨即叫菲傭先幫他脫下鞋子,整理好襪子再幫他穿上鞋,連唔該謝謝一句都無,家長全不覺有問題,你們說那小孩怎會聽人講,家長在體教方面做得不好,小孩怎教都不會教得好.

karate 發表於 2011-7-30 19:08
tks bro for the nice poem

c hing.  thanks for reply.  多謝支持及欣賞  good luck

seaking112006 發表於 2011-7-30 18:12
回應 king3kkklee 的帖子

置之死地而後生,像日本人一。

c hing.  thanks for reply.  Japanese 究竟点教仔女呢 ?

king3kkklee 發表於 2011-7-30 08:43
現 今 社 會 學 生 非 常 難 教.  俄 羅 斯 學 生 有 沉 迷 於 酒 精 問 題 ,
英 美 學 生 亂 攪 男 女關 ...

又係老問題~~~政府o既壓迫教育政策 邊個可以改變呢???

交易平台 發表於 2011-7-30 18:04
北 歐 丹 麥 男 女 學 生 於 性 方 面 太 開 放

我都想做丹麥學生呀!!

c hing.  thanks for reply.  都係想下好了  good luck

tboy2046 發表於 2011-7-30 21:15
現在社會大多比較富裕,物質不缺,科技飛進令資訊太容易掌握,小孩甚麼都好易得到.而家長只會滿足小孩而不教, ...

c hing. thanks for reply.  孩子真的被竉壞了  good luck

生豬肉 發表於 2011-7-30 21:18
又係老問題~~~政府o既壓迫教育政策 邊個可以改變呢???

c hing.  thanks for reply. 填鴨式的教育制度出了問題  good luck

我以前都教過學生 , 期實易同難都好難define ,

咩叫好 ........ 我教學生 的 方向係  令佢地開開心心做人 , 引發佢地正面咁向自己志向發展

但好多人 , 5 係咁想 ,  家長 (一部份) , 政府.. etc...... 只係要 分數.........

而加d 學生的確係好難教 ~
睇黎HK 要靠下一代發展真係幾難 !

king3kkklee 發表於 2011-7-30 21:18
c hing.  thanks for reply.  Japanese 究竟点教仔女呢 ?

不是現在的日本怪獸家長,而是更早期的德川家康,是他把日本人重新改造,統一日本。他特別著重家風的塑造,這也是日本人的民族特性-----勤儉堅忍服從。香港政府點樣塑造香港人的民風呢﹖不過,香港人唔會BUY呢套。
要教好一下代,要社會風氣、學校教育、家庭教育三方面配合,但香港功利的社會風氣、混亂的教育政策、迷失的怪獸家長,下一代早已沒有人教。
我有個friend做老師既,佢自己都做到心灰意冷,教學生已經難,重要應付 long like 家長同教育局視察官既無理投訴和要求,更甚係成日驚被裁,真陰功!

其實現在新一代好難教,沈迷打機、上網,

king3kkklee 發表於 2011-7-30 21:13
c hing.  thanks for reply.  唔通要交比上帝  good luck

等佢地自生自滅

一句說話講:唔識教、唔好生

seaking112006 發表於 2011-7-30 09:53
物質令人腐化、迷失;人擁有太多便不會珍惜;當沒有時,人便怨不公平 ------ 這就是新一代。 ...

物質令人腐化、迷失;人擁有太多便不會珍惜;當沒有時,人便怨不公平 ------ 這就是新一代。

Can't agree any more

Jakejake 發表於 2011-7-30 21:54
我以前都教過學生 , 期實易同難都好難define ,

咩叫好 ........ 我教學生 的 方向係  令佢地開開心心做人 ...

c hing.  thanks for reply.  家庭, 學校 及 政府 共同合力解決問題  good luck

timho2308 發表於 2011-7-30 22:58
而加d 學生的確係好難教 ~
睇黎HK 要靠下一代發展真係幾難 !

c hing.  thanks for reply.  唯有我地頂住先再算  good luck

seaking112006 發表於 2011-7-31 00:37
不是現在的日本怪獸家長,而是更早期的德川家康,是他把日本人重新改造,統一日本。他特別著重家風的塑造 ...

c hing.  thanks for reply.   c hing 當education department 局長, 就減少好多  problems.  good luck