十年一覺保險夢

FP 本來係第二樣野。保險係風險轉移(到保險公司)
FP 要幫個客解決長期和短期財務問題,方法好多而保險只係其中一種。
香港將FP 個名用得太"襤"
回覆 讚好 不讚 使用道具

咁夜呀Hawing
你考慮成點呀?決定做定唔做保險呀?

實在唔係好想,但係我點都會考1,3。
Full comission 實在唔慣。而且我眼見新agent 都撈得幾慘(5k-8k)

Hawing 發表於 2011-8-18 00:27
實在唔係好想,但係我點都會考1,3。
Full comission 實在唔慣。而且我眼見新agent 都撈得幾慘(5k-8k) ...

咁見步行步,考完1,3先再諗啦

1,3 考咗 先知我個refer 叫我去做FP
佢講到公司嘅offer 幾咁好(易升,搵得快••••etc)
我覺得too good to be true
晶晶大, 你覺得FP 前景點?

Hawing 發表於 2011-8-28 22:45
1,3 考咗 先知我個refer 叫我去做FP
佢講到公司嘅offer 幾咁好(易升,搵得快••••etc)
我覺得too good ...

如你本身natural market夠,能半年內打好基礎,
熟哂公司產品,亦提供到售好服務,有客肯介紹客俾你,
那就算可以站穩陣腳了!

咁我都幾難。我冇乜connection( 翻香港冇耐)
又唔想sell 家人
可能銀行會好少少(聽講quota 升得好快)

Hawing 發表於 2011-8-29 00:40
咁我都幾難。我冇乜connection( 翻香港冇耐)
又唔想sell 家人
可能銀行會好少少(聽講quota 升得好快) ...

咁會做得好辛苦,銀行真係啱你D

而且FP D 客一般比較有錢。身邊哩種人唔多
我都問個個refer呢個問题。 佢話公司有客比,但係我諗會好少

Hawing 發表於 2011-8-29 00:54
而且FP D 客一般比較有錢。身邊哩種人唔多
我都問個個refer呢個問题。 佢話公司有客比,但係我諗會好少 ...

新人跟孤兒單,成功加保機會好低,我係你會遲幾年先入行,識多D人先

應該話我唔慣cold call. 我做過salesperson 而且做得唔錯
呢一行開始好靠network, 而我呢方面比較弱。

Retail, electronic device. I was a salesperson in Canada while I was attending university

這麼長,心酸

我都拎過1,3牌,但係覺得好冇用
FP係咪2號牌定咩料?老強金5號又係咪銀行職員比較熱忱去做?
好似作者果D咁捱生捱死最後都會得個吉,拎過新人獎又如何?我覺得運氣大過一切
我係COLDCALL友黎既,即係街上面做到爛哂果D呢~
但係年紀開始大,真係唔想咁樣做野~都係番去做基層再讀下書.....

daimonwong 發表於 2011-9-4 00:58
我都拎過1,3牌,但係覺得好冇用
FP係咪2號牌定咩料?老強金5號又係咪銀行職員比較熱忱去做?
好似作者果D咁捱 ...
保 險 中 介 人 資 格 考 試 包 括 六 張 試 卷 : 保 險 原 理 及 實 務 試 卷 、 一 般 保 險 試 卷 、 長 期 保 險 試 卷 、 投 資 相 連 長 期 保 險 試 卷 、 旅 遊 保 險 代 理 人 考 試 試 卷 及 強 制 性 公 積 金 計 劃 試 卷 。

1「保險原理及實務」2「一般保險」3「長期保險」3張指定試卷﹔
4「投資相連長期保險」pass先可以賣基金單,FP應該講呢張
5「強制性公積金計劃」Pass左可以sell MPF

回覆 水晶晶 的帖子

多謝~我冇做五年保險啦,老啦

幾有感慨,現在都系經理仔,
壓力越來越大,以前衝衝衝,現在無幾晚有一晚會訓唔到偏頭痛

inf234118 發表於 2011-9-29 10:56
幾有感慨,現在都系經理仔,
壓力越來越大,以前衝衝衝,現在無幾晚有一晚會訓唔到偏頭痛 ...

咁更加要帶埋班細嘅衝衝衝啦!
不過都要注意健康喎

不讚好不是人!

jurren 發表於 2011-10-5 22:16
不讚好不是人!

咁又唔駛咁誇,個個人嘅表達唔一樣嘛