熱水煮蛙中的香港

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

自從曾SIR上台後感言人士唔系拉就告總之日日都有白色孔布上台唉點解自由度差過回歸前

香港GDP 比回歸前番幾番點解窮人多左中產少左

政府財力比回歸強數拾倍點解排公屋就越來越長

政府越話國家好香好點解攪到禾連私家醫院入唔到比哂國內產婦生細路. 唉! 幾年前幾千到一萬就做個小手術依家矛幾皮吾洗淋

個個生活到谷鬼氣有乜出路各師比下意見
香港以加俾我的感覺像八十歲的老人,只係等住做一件事............
回覆 讚好 不讚 使用道具

過得一日得一日, 政策決定從來干預唔到.....

回覆 willsex 的帖子

吳楚凡式公宣,犬儒式的倫常,卓別靈式的字幕剪片,被值民式ING
125中的棋局中的棄卒=HK

你講緊系幾個問題~

一,言論自由
二,財富兩極化
三,房屋供應
四,醫療政策

好簡單講句,香港政府領導班子,回歸後不遺餘力的打擊言論自由去討好中央,又收受地產商人利益推高房價令財富大量流向地產商,又不夠膽反抗國家去堵截內地人來香港產子(不要誤會我絕對同意港人內地妻子與香港產子),證明呢幫高官只為個人利益,缺乏承擔,從來無想過做好自己的工作,只求不要對中央犯錯,對香港人就犯幾多錯都無問題,因為只要中央不高興,他們就會烏紗不保!

香港人,唯一可以做,就系齊齊上街!

好多年之前的七月一號,我們曾經用我們唯一同最後的權力,告訴呢種咁樣的官員,對不起,香港人,才是你老闆!那天,我認識的人,都在街上。。。雖然有好多人比無恥的警察,堵在九龍,過唔到海。。。

以前就係龍口吐出的東方之珠,光芒四射。回歸後自然被條龍吞回肚內,光華漸失。香港人應該減低自身的香港觀,放眼世界也好,放眼神州也好,要走出去,或者可能在另一天空下闖出一片新天地。

其實我覺得香港一路奉行的大市場小政府方向係鞏固香港發展的基石. 政府從前締造一個寬鬆的環境俾大家各自出力, 然後透過一啲慈善團體去支援低下階層雖然未必可以令所有人富起來, 但至少未差太遠. 現在偏偏成日要冇事搵事做, 但又次次欠缺良好規劃, 無論原先諗法幾好但一落實起來反而遭大力反對. 曾幾何時, 我地為一個有效率的政府而自豪, 但現在卻經常聽到不停的駡聲, 感覺起來沒有任何方向, 好似邊個大聲, 邊個掟野, 邊個告御狀就聽邊個話...

所有問題,主要係香港政治鬥爭一日比一日強,
福利,民生變相成為一種交換條件,甚至成為左某些人o既政治武器,
基本上係一場鬧劇,另一方面,可以話係一種隠身配合,
配合o既當然係中國大陸

Danny Summer......說不出對未來的感覺

比唐唐上場

屎得仲甘

干預唔到??.......正苦做野...無遠見....不過現在如果反對得勁...刀干預得到,,,例:-八萬五、廿三條、非容減税、燈胆、派6千之前入老強.....弟補機制..等等.............總之吾岩就吊....無面比..話撚知你....保太..胡穌...定係局長......

長江7號 發表於 2011-9-1 13:46
比唐唐上場

屎得仲甘

唐唐根本矛咁o既能力,
正宗果句,上面下面,識企係老鼠

高層都係做一日和尚搞一日鐘
曾SIR呢D貧鬼, 突然之間年薪升左上神台
4年收成千幾萬, 仲唔退休咩, 點會諗我地先

小市民就比佢攪到貧富懸殊, 物價日日係咁升, 血壓就日日係咁升
終有一日會爆BO

香港而家個個都係為自己,做官嘅又係,做議員唔以為示吓威高係好人,搞咁多嘢咪又係為自己利益,總之而家做好自己就算

藍天白雲 發表於 2011-8-31 20:06
香港以加俾我的感覺像八十歲的老人,只係等住做一件事............

八十歲老人,都唔係個個被人綁手綁腳,逐忽肉割架。

回覆 fraternity 的帖子

其實我覺得香港一路奉行的大市場小政府方向係鞏固香港發展的基石. 政府從前締造一個寬鬆的環境俾大家各自出力, 然後透過一啲慈善團體去支援低下階層雖然未必可以令所有人富起來, 但至少未差太遠. 現在偏偏成日要冇事搵事做, 但又次次欠缺良好規劃,

明明係無能,又要扮大有為,好大喜功。講得難聽的,更好似只為官商一齊掠水。香港市民就只有任人魚肉,連大肚婆生仔都無床位,醫護人員亦愈來愈短缺,做到死。

intermezzo 發表於 2011-9-3 12:14
八十歲老人,都唔係個個被人綁手綁腳,逐忽肉割架。

所以係有能力嘅時候, 應該做返D野

對自己越冇信心的政府,
就越傾向使用高壓與暴力。

willsex 發表於 2011-9-1 12:01
自從曾SIR上台後感言人士唔系拉就告總之日日都有白色孔布上台唉點解自由度差過回歸前

香港GDP 比回歸前番 ...

以前叫人 - 你唔順就番大陸,有能者就去哂北美
依家邊度都唔洗去
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

momomo1997 發表於 2011-9-3 13:05
對自己越冇信心的政府,
就越傾向使用高壓與暴力。

暴力亦唔只係武力﹕侵犯人身/言論/新聞自由﹑濫用司法﹐甚至破壞司法獨立﹑笠你帽子("complete rubbish","八十後車毀人亡"....)高地價高樓價高租金﹑優待外來人蔑視本地人權利等等﹐都係政權對民眾使用既暴力。