向所有programmers鼓掌

市面上standard acc package 得GJ GL 賣幾舊水,多個ar 多幾舊,就系咁加囉,
custom account package都系两三万,同客做咁多嘢蝕死。
睇過contract冇講,咪搵top sales 去同客講加價。
因為淨GJ/GL一樣可以入到depreciation,如果contract
冇講auto calculate 佢都要焗收貨。
回覆 讚好 不讚 使用道具

買acc software 客人可能女生多的,搵好似煩惱咁型仔sales,
又講得两咀,實掂!:

定風波 發表於 2011-9-11 18:43
市面上standard acc package 得GJ GL 賣幾舊水,多個ar 多幾舊,就系咁加囉,
custom account package都 ...

原来係咁,我以前果係公司pm先倾好晒可以做d咩,但不能計應收和折舊的也算是acc software?

算! AR好多時因為公司結構或經營方式而不同。例如做零售就唔洗AR, 因為全部現金收入
俾個AR佢都冇用。
Depreciation:我同一間公司做過一盤數冇fixed asset

冇應收帳和固定資產是可以的, 但報稅吃虧點, 事實上一間公司冇可能冇

馬後砲 發表於 2011-9-14 09:31
算! AR好多時因為公司結構或經營方式而不同。例如做零售就唔洗AR, 因為全部現金收入
俾個AR佢都冇用。
Dep ...

分開有限公司和合夥公司兩面講, 合夥公司跟本不需要Balance sheet和PnL 做嘜帳都得, 有限公司沒有Depreciation和AR的話在電腦係統中是做不了PnL的

得, dep計好自己掟入去囉。
咁多dep method你都唔知客用邊種啦。

至於公司冇fixed asset, 而家都幾流行。
因為leasing比depreciation可以更著數