做 Programmer 入行應有的條件。

回應 馬後砲 #42 的帖子

"As told the Indian language is the most difficult in the world. For someone born to learn such language, his brain is already halfway hooked up to learn our programing language. "

I knew that Indian has good programming skills in general.
But the language helps is an interesting information.
回覆 讚好 不讚 使用道具

回應 16791679 #43 的帖子

咁我喺九十年代去過India即係印度(長時間工作嗰隻), 又真係唔覺佢哋咁hooked up to learn programming language(s)噃! (我相當肯定唔係講緊印第安啦! 如果係, 即係講緊美州啫!)
可能佢哋廿年來進化咗我唔知啦! 又或者我見到既係喺椰省度啲人雞, 冇咁hook up. 上返北面啲既人進化得再快啲都唔定, hook up得勁啲啦!

註: 椰省喺南面.

再註: 某程度上印度係一個多國組成既國家. 一個省除咗用Hidi同英文之外, 仲會用當地既語言作為法定語言. 注意我唔係講方言, 而係講緊同Hidi完全九唔搭八既, 擁有另一套character sets既語言. 而提到既椰省就有用到"瑪雅也琳"為第三種法定語言. Hidi同"瑪雅也琳"對於我黎講同樣係the most difficult in the world. 故此, 用 As told the Indian languages are the most difficult in the world作為前提會恰當一啲.

按:可能三文三語令佢哋一再hooked up to learn programming language(s)啦!

就正如九十年代去內地, 又真係唔覺佢哋好似人哋話咁啪啪聲噃! Forward slash同backward slash都分唔清. 咁就累我做嘢嗰間公司唔見咗來回機票!

到廿一世紀仲X誇張, 為數不少既內地高手竟然將"網"字打成"綱"字...可能佢中文差, 冇hooked up to learn programming language(s)啦又! 求膠其將個html save 做 asp就話自己係asp高手! 咁佢可能只得一文兩語, 所以唔夠hook up啦!

按: 咁香港人成日話兩文三語, 咁理應好Q hook up先係架!

但直至我好好彩見到一個內地高人高人高高人... 佢喺航天度做事, 佢可以話天生hooked up to learn and do 火箭相關科技上任何既嘢! 佢一頭銀髮, 沉默寡言, 真係好似唔駛同佢講嘢都唔知點解好似學到啲嘢咁.

按: 如果佢左臂紋番隻麒麟, 再背住一把絕世好劍, 我可能會以為佢係步驚雲!

我好相信如果有啲hooked up去做某啲嘢(正當嗰啲)既高人, 一般人又點可能話咁易碰到呢? 就以內地為例, 編程科技呢類高手, 一早入鬼咗航天或者軍部, 想話喺佢哋身上學吓點為之hooked up to learn呢樣嗰樣真係難!

OT咁耐, 順便回應吓, 老嘢冇Q用: 正話提到嗰位航天步驚雲, 十年前佢已屆花甲之年.

有與趣可以看看
Why I Will Never Feel Threatened by Cheap Overseas Programming
http://blog.jpl-consulting.com/2 ... ogrammers-in-india/

回復 馬後砲 #45 的帖子

don't even join it. don't even join it. don't even join it. don't even join it.

webwebweb 發表於 2012-6-21 00:30
回復 馬後砲 #45 的帖子

don't even join it. don't even join it. don't even join it. don't even join  ...

don't get your point.

要知道乜野係必學o既
好似我公司o的 programmer 死守 Windows CE
Google (Android) 死都唔肯學
連 Goggle Data Export API, Google Map API 等都唔 Q 願學
結果寫出o黎o的 program 越o黎越冇人用

myGoodies 發表於 2012-6-24 23:44
要知道乜野係必學o既
好似我公司o的 programmer 死守 Windows CE
Google (Android) 死都唔肯學

resistance to change  -  人之常情
但却是programmer大忌
hardware日新月異
連帶software亦不停出新版本。
唔主動去學新既language 同sdk.
好快就俾人out左

馬後砲 發表於 2012-6-25 01:34
resistance to change  -  人之常情
但却是programmer大忌
hardware日新月異

問題係人哋Google已經咁普及都唔學人哋啲API,冇法引用大部份網友常用的google服務,只會變成孤島。

myGoodies 發表於 2012-6-25 01:39
問題係人哋Google已經咁普及都唔學人哋啲API,冇法引用大部份網友常用的google服務,只會變成孤島。 ...

embed Google Map 之類嗰的好易至播,的人咁都唔掂?

回復 myGoodies #48 的帖子

有公司仲用緊FoxPro, Clipper, dBase 嗰類 xBase!
唔知佢哋有冇人肯學, 但肯定佢哋老細係戇x!
(呀! 我明喇! 因為佢戇x, 所以佢先用xBase !!!)
利益申報: 雖則十年, 即係2002年, 我都叫user用dBase 2k
代替Visual dBase5.5.

按: 我識Window CE (到4.x啫), 又識Android SDK, 仲識 iOS SDK,
連冇七用既WebOS SDK, bada SDK, Symbian....(下刪百九幾字)
乜九都肯學, 乜Q都願學,
又如何?!
人老咗就被認為有七料到, 同冇Q用!
唔知啦!
可能有人覺得, 識得Fortran, Cobol, Assembler,
就冇可能識得Java, C#啦!
正如有人覺得, 識整收音機, Hifi就梗唔識 MCU, embedded呢類Digital嘢啦!
又可能有人覺得香港人冇可能hookup to 新舊軟硬啦!

再按: 當然實有人話: 契弟, 你唔識pm, business下化? 20 年前已經做緊project management嘢,
讀過BA, 了解行業包括金融, 物流+倉管, 會計, CMMI, ISO, ITIL, ...(再刪百九幾字)
唔通識如來神掌又周街話人知咩?!

再再按: 我都同客講: Google Map API好能難用, 所以要加二千!

jayzhou_2046 發表於 2012-6-25 09:57

可能有人覺得, 識得Fortran, Cobol, Assembler,
就冇可能識得Java, C#啦!
正如有人覺得, 識整收音機, Hifi就梗唔識 MCU, embedded呢類Digital嘢啦!
又可能有人覺得香港人冇可能hookup to 新舊軟硬啦!

好似講緊我咁

jayzhou_2046 發表於 2012-6-25 09:57

再再按: 我都同客講: Google Map API好能難用, 所以要加二千!

等我同4台總版主講 : IT版主好能難做, 所以人工要加二千兩4台金!

補充內容 (2012-6-25 13:38):
邀的版主過來傾下呢個問題先!

馬後砲 發表於 2012-6-25 13:31
等我同4台總版主講 : IT版主好能難做, 所以人工要加二千兩4台金!

乃夠禾AV版難做....

kaka1228 發表於 2012-6-25 13:42
乃夠禾AV版難做....

咁你又叫鬼總加人工囉

馬後砲 發表於 2012-6-25 13:53
咁你又叫鬼總加人工囉

乃汰下禾D財產,禾係大有錢佬喎.........

到~我唔係好識IT呢一行wor,小記一定熟D

到~我唔係好識IT呢一行wor,小記一定熟D

kaka1228 發表於 2012-6-25 13:55
乃汰下禾D財產,禾係大有錢佬喎.........

咁不如傾下搞FUNCTION派錢

馬後砲 發表於 2012-6-25 14:07

乃想搞game咩,矛問題,但要番香港前......

馬後砲 發表於 2012-6-25 14:07

呢樣揾煩惱做搞手~一流