[其他] 提倡發布相片保留EXIF數據, 但....

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

提倡在發布相片保留EXIF數據

當使用數碼相機拍照時, 所有相片都會附帶EXIF數據, 包括機型,ISO,光圈,快門,鏡頭焦距,GPS 等拍攝數據. 相信大家都知道.
在browser中加入適當插件即可(如下圖)查看EXIF, 對交流幫助很大.

Screen shot 2011-10-24 at 12.52.41 PM.jpg

下圖是用隨身機S95所拍,保留了EXIF數據. 大家可以隨時查看.

但我其他發布, 用DSLR拍的相片, 都把EXIF移除的.
我並不是吝嗇於分享拍攝數據, 只是因為EXIF同時記錄了我一些不願公開的資料(如:真實姓名, 版權聲明 等等).
但手頭的軟件,不能只刪除部份EXIF數據, 要不全刪, 要不就全保留... 所以就只好全刪了.

有什麼辦法只刪除部份EXIF字段呢? 尤其是在Mac機上.

回覆 讚好 不讚 使用道具

Agree with Beckham. I suggest for 交流 purpose. We can list the following information in our 作品 post:
Camera body model
Lens+/- flash
Iso, shutter speed, aperture, focal length

fullmetal1 發表於 2011-10-24 12:57
Agree with Beckham. I suggest for 交流 purpose. We can list the following information in our 作品 po ...

詳細資料令大家都更清楚張相嘅拍攝方式,最好講埋有冇後期加工

waiking 發表於 2011-10-24 12:50
多謝碧咸將我心底話提出嚟

每個人都有自己的想法, 我想以身作則, 公開EXIF, 形成風氣.

但始終找不到刪除部份EXIF字段的方法.

dswhkg 發表於 2011-10-24 13:01
每個人都有自己的想法, 我想以身作則, 公開EXIF, 形成風氣.

但始終找不到了部份刪除的方法. ...

我冇用mac,幫你唔到添,可唔可以麻煩啲,另外打出嚟呀

waiking 發表於 2011-10-24 13:03
我冇用mac,幫你唔到添,可唔可以麻煩啲,另外打出嚟呀

若是能以EXIF方式是最理想的.

若打出嚟亦可, 但最方便D, 係在加相框時自動顯示數據在相框上...

Mac上有冇免費的加相框software呢?

贊成有EXIF數據, 不用常答用乜机乜鏡影那些問題...........我現在post相都加埋上去

碧咸兄可試吓SEARCH一個免費軟件叫"光影魔術手", 可選擇性地在框架上加上EXIF資料, 用批次處理在一批相上加上你要的資料, 希望幫到你..

kentwby 發表於 2011-10-24 14:17
碧咸兄可試吓SEARCH一個免費軟件叫"光影魔術手", 可選擇性地在框架上加上EXIF資料, 用批次處理在一批相上加 ...

係咪mac軟件嚟架

回覆 waiking 的帖子

唔肯定係. 但非常易用並且簡單..

kentwby 發表於 2011-10-24 15:57
回覆 waiking 的帖子

唔肯定係. 但非常易用並且簡單..

唔該晒,等我搵搵先

waiking 發表於 2011-10-24 15:51
係咪mac軟件嚟架

係Windows軟件, 免費易用, 祖國出品.

但我想先找找Mac上的方案.

dswhkg 發表於 2011-10-24 16:08
係Windows軟件, 免費易用, 祖國出品.

但我想先找找Mac上的方案.

試咗一張,資料都算OK

waiking 發表於 2011-10-24 16:25
試咗一張,資料都算OK

係好軟件, 好推薦Windows用戶用.

若資料加上Focal Length 及 ISO 更好.... ching 可以出個教學

dswhkg 發表於 2011-10-24 16:46
係好軟件, 好推薦Windows用戶用.

若資料加上Focal Length 及 ISO 更好.... ching 可以出個教學 ...

我都係跟kentwby師兄介紹試緊咋,要熟啲先

碧咸兄,睇睇咁樣得唔得

waiking 發表於 2011-10-24 18:10
碧咸兄,睇睇咁樣得唔得

資料差不多.

但我覺得1st example, 把資料放在相框裡比較靚仔D

dswhkg 發表於 2011-10-24 18:56
資料差不多.

但我覺得1st example, 把資料放在相框裡比較靚仔D

第一張係自動做出嚟,冇iso同距離,第二張係人手加上去,不過我會慢慢研究吓再放出嚟

waiking 發表於 2011-10-24 18:10
碧咸兄,睇睇咁樣得唔得

I think the information provided is OK. Can you post the name of the software.