[其他] "我的最愛"相片選舉 (花絮區)

火..   [複製鏈接]
回覆 讚好 不讚 使用道具

BECKHAM2 發表於 2011-11-30 17:24
你都给自己好多理由買機wor....
旅行带三部機?
你show漏咗套潜水housing wor!

I would wait for NEX-7 and compare the two before buying.

bluecarboy 發表於 2011-11-30 18:08
枯木逢春,,,,宏村系邊樹既ar

宏村是黃山山腳的一條小村。
由于有古舊的屋,又有一個靚池塘,
所以成為國內外藝術愛好者的寫生及攝影熱點。

以下是宏村寫生一景:

DSC_0065 (複製).JPG

Mr.metal 發表於 2011-11-30 18:17
I would wait for NEX-7 and compare the two before buying.

NEX-7 is not mcot, 24MP in a APS-C size sensor, the pixel density is too high!

I rather like high ISO performance than high pixel count

BECKHAM2 發表於 2011-11-30 18:19
NEX-7 is not mcot, 24MP in a APS-C size sensor, the pixel density is too high!

I rather like high ...

Still I would wait for NEX-7 release and try it myself in showroom.

吾宓 發表於 2011-11-30 18:53
題名: 快樂和希望

最近看到這張相片,其實不算特別,只是令我很多回憶。

好 CUTE

BECKHAM2 發表於 2011-11-30 18:19

I rather like high ...

我唔關心高iso, 事關我99%都係用最低iso

仲希望有iso50添

吾宓 發表於 2011-11-30 18:53
題名: 快樂和希望

最近看到這張相片,其實不算特別,只是令我很多回憶。

好標致!

kingkong_hk 發表於 2011-11-30 19:04
我唔關心高iso, 事關我99%都係用最低iso

仲希望有iso50添

都在陽光下拍?  咁當然無問題!

我旅行照多,在阴天,收光圈(~f/11)+CPL情況下, 就已经有機會~ISO800了. (计唔带脚)

iamaboynow 發表於 2011-11-30 17:20
我的最愛 - 小食

古語云: 民以食為天, 邊行邊吃, 一樂也!

要加番啲完全豉油先好味喎

回覆 waiking 的帖子

I want to join it.

Thanks.

c0179614 發表於 2011-11-30 20:14
回覆 waiking 的帖子

I want to join it.

比埋你玩,下次記住要先報名呀  

我來也 傻魚來啦

BECKHAM2 發表於 2011-11-30 17:24
你都给自己好多理由買機wor....
旅行带三部機?
你show漏咗套潜水housing wor!

通常帶兩部,因為Leica無長鏡!重有好多輔件未show, 例如flash light.......hehe
我係因為改用Sony 5N才放棄M43系統:
1. 用M43機,我基本上不用M43鏡。不想花錢維持多一個系統。所以主要用M mount鏡,Leica,Zeiss or Voigtlander,鏡頭質素較M43鏡好很多(好太多),價錢也不太貴(Leica除外,eg. Zeiss 35mm F2, around HK$8,000,Voigtlander的三千元已經好好),一鏡多機用,較為化算。
2. 但用M mount鏡要手動對焦,Sony NEX system 比E-P2好。
3. NEX system x1.5, M43 x 2,成像也好些,鏡頭運用也較方便。

不管你選M43或NEX,應配M mount鏡,你會發現細機也具威力,成像不比一般DSLR 如Canon 60d配L鏡差!

煩惱 發表於 2011-11-30 17:26
G10 你有買潛水殼呀 ? 我搵黎搵去都冇得賣 ...

我是在G10新出時買的,現在都出到G12,當然唔易買!
Ching也有潛水嗎?可有水底相分享?

momomo1997 發表於 2011-11-30 18:19
宏村是黃山山腳的一條小村。
由于有古舊的屋,又有一個靚池塘,
所以成為國內外美藝術愛好者的寫生及攝影 ...

大開眼界,ths

Mr.metal 發表於 2011-11-30 18:17

唔洗等,到時發現部7仔好d就trade-in部5N

oldcake 發表於 2011-11-30 21:00
唔洗等,到時發現部7仔好d就trade-in部5N

I am not as rich as you la.

Mr.metal 發表於 2011-11-30 21:07
I am not as rich as you la.

係叫做敗家,唔係有錢!
所以我成日都話,娶老婆最緊要佢自己識搵錢,唔洗你養,你就可以買好多嘢架喇•••••hehe

oldcake 發表於 2011-11-30 21:36
係叫做敗家,唔係有錢!
所以我成日都話,娶老婆最緊要佢自己識搵錢,唔洗你養,你就可以買好多嘢架喇• ...

原來我一直都買唔到好嘢比自己就係咁解