[其他] "我的最愛"相片選舉 (花絮區)

火..   [複製鏈接]
回覆 oldcake 的帖子

咁, 就算係NEX5N你都只用M mount?

我無M8, 所以M mount鏡對我無一鏡多用的誘因, 反而F mount對我就有一鏡多用的誘因.

點解要在M8之外再加一部mirrorless? 因為Leica無長鏡?
回覆 讚好 不讚 使用道具

我無M8, 所以M mount鏡對我無一鏡多用的誘因, 反而F mount對我就有一鏡多用的誘因.

點解要在M8之外再加一部mirrorless? 因為Leica無長鏡?

oldcake 發表於 2011-11-30 21:36
係叫做敗家,唔係有錢!
所以我成日都話,娶老婆最緊要佢自己識搵錢,唔洗你養,你就可以買好多嘢架喇• ...

插問一句,我也如碧咸師兄一樣,用F mount的。
用NEX5N,加了接環,裝了外廠鏡,
除手動對焦外,有沒有測光的呢?

小窮維尼 發表於 2011-11-30 19:47
要加番啲完全豉油先好味喎

呢串係某涼茶鋪買, 佢D豉油係有蒜蓉煮過, 好味到震!!
仲要, $4咋

煩惱 發表於 2011-11-30 21:10
難怪我搵唔到...

我連游水刀未色...

影囡早乜要䵧套?

烏蠅 發表於 2011-11-30 12:21
冥通果只呀!B18層添啦!

好提議
下次比賽再有呢個主題,就貼D冥通銀行印刷既銀紙來參賽
希望到時唔會比人河X左

完全自由 發表於 2011-11-30 13:56
小弟剛才睇完本帖58樓同埋61樓之後, 實在想講幾句, 俾人扣分我都係咁話!

歸根究底這是一個遊戲, 遊戲最重 ...

係4台,大家都有言論自由 (當然要基於不違反法律和4台規則的情況下)

任何事物,都會有不同角度去理解,總會有人感到滿意或不滿
別人讚賞時,感到開心,是理所當然;反之,自然會覺得生氣,這是人之常情~
不過,當別人提出批評時,我們可以反思一下,自己是否有不足之處~
如有,藉此作出改善,從而令變得更好 ; 相反地,當你認為別人的批評是無中生有時,閣下可一笑置之~
上4台,大家都是為了交流資訊,尋開心,不需要因為一些枝節,而令自己不開心,,那是非常不值得的~
輕鬆一點,一切以平常心去面對吧~

waiking 發表於 2011-11-29 07:28
各位參加者請將作品貼於此區,至 2/12 23:59 或作品全部收集,其後會另設投票區開放與其他會員投票,參加者 ...

支持!

HKOXSEX 發表於 2011-11-29 08:25
這張相是我至愛是天人合一的意景,
不想相中人被認得,加上後期製作
地點,人物充回回憶

師兄,我認得這是中大的合一亭,難道師兄.....

小窮維尼 發表於 2011-11-30 12:30
一支可樂
大家都會覺得很平凡
看似垂手可得

小時偷喝, 大時偷食!!!!
原來三歲定八十係真既

iamamannow 發表於 2011-12-1 08:47
小時偷喝, 大時偷食!!!!
原來三歲定八十係真既

維尼餅有矛帶乃去偷食呀

waiking 發表於 2011-12-1 08:52
維尼餅有矛帶乃去偷食呀

冇!! 佢最獨食!!! 孤9寒...
細個偷飲可樂, 大過偷食囡囡, 全部都係飽嚐一已之私欲

iamamannow 發表於 2011-12-1 08:55
冇!! 佢最獨食!!! 孤9寒...
細個偷飲可樂, 大過偷食囡囡, 全部都係飽嚐一已之私欲 ...

收埋收埋啲巧嘢唔益淫

albertchow 發表於 2011-12-1 00:18
係4台,大家都有言論自由 (當然要基於不違反法律和4台規則的情況下)

任何事物,都會有不同角度去理解,總會 ...

只是那位ching用语稍稍负面了点,但是他的看法是正确的:
这次的參赛平均水平不及上2次

因此,同意你的看法: “當別人提出批評時,我們可以反思一下,自己是否有不足之處~”

回覆 momomo1997 的帖子

靓景有学生寫生,我也常常遇到:

momomo1997 發表於 2011-11-30 22:19
除手動對焦外,有沒有測 ...

我都想知道

仲有,G镜(没有光圈环)能否用?

BECKHAM2 發表於 2011-12-1 09:33
只是那位ching用语稍稍负面了点,但是他的看法是正确的:
这次的參赛平均水平不及上2次

咁呢次投票會唔會易揀啲呢

BECKHAM2 發表於 2011-11-30 22:01

我無M8, 所以M mount鏡對我無一鏡多用的誘因, 反而F mount對我就有一 ...

1. 除了M Mount轉接環外, 我也用EOS轉接環. 市場亦有F Mount轉接環給NEX or M43機. 但Canon鏡沒手動調教光圈, 所以接上後只能用最大光圈. 聽講有些新的轉接環外已有調教光圈工能, 但我未見過.
2. M Mount鏡的好處是細而輕, 最便宜的質素也有保証(質素差的M Mount鏡不會有人買).
3. M Mount鏡的壞處是a.沒有Zoom Lens, 只有定焦. b.因設計用在Rangefinder機, 要手動對焦, 一般最長用90mm鏡, 135mm為極限(非常難對焦)
4. 加部M43或NEX便可解決上述point 3的問題. eg 如用M43機, 因是2x, 所以一支M 90mm就有180mm, 較帶EOS 70-200mm方便很多.
5. 去旅行, 少不了有人叫你幫影相. 因Ranglefinder用定焦鏡, 要換鏡才可照人像, 又無Flash....此時用M43/NEX Kit鏡就快好多.

還是推廌Ching試用M Mount鏡, 一支幾仟元的鏡往往比過萬的L鏡質素好.

momomo1997 發表於 2011-11-30 22:19
除手動對焦外,有沒有測 ...

有測光的, 最好用可調光圈的鏡

albertchow 發表於 2011-12-1 00:18

任何事物,都會有不同角度去理解,總會 ...

albertchow兄,

首先, waiking兄在報名區都已經講得好清楚; 相片不以美觀為主, 以"我的最愛"為主, 因此張相靚唔靚根本並非重點!

第二, 在此區, 師兄們之間一向都有互相交流心得; 以小弟為例, 經常得到各位師兄(例如oldcake兄, BECKHAM2兄, kingkong_hk兄)的善意批評和指導, 小弟心存感激. 但你在58樓和61樓當中, 你見到任何建設性的意見嗎? 除了口不擇言, 口舌招尤之外我見唔到有任何交流之意!

如果某君係自持究極元老的身份, 或者是與幾位版主相熟就自以為有持無恐的話, 則更討厭!