[其他] "我的最愛"相片選舉 (花絮區)

火..   [複製鏈接]
回覆 HAMAN 的帖子

HAMAN兄,relax!

"水平低是否就應該不參加" --> 我并無这个意思(见原文)

我说的水平不只是摄影技巧。當然这判断是主观的。
我附和周兄,只是想说:是否要想一想,有冇改进的地方呢?

这个问题,比较适合另貼讨论。

原文:
"只是那位ching用语稍稍负面了点,但是他的看法是正确的:
这次的參赛平均水平不及上2次
因此,同意你的看法: “當別人提出批評時,我們可以反思一下,自己是否有不足之處~”"
回覆 讚好 不讚 使用道具

BECKHAM2 發表於 2011-12-1 11:33
回覆 HAMAN 的帖子

HAMAN兄,relax!

其實你地講緊嗰位周兄係邊個呢???

waiking 發表於 2011-12-1 11:37
其實你地講緊嗰位周兄係邊個呢???

here:
http://141hongkong.com/forum/for ... &fromuid=478591

BECKHAM2 發表於 2011-12-1 09:33
只是那位ching用语稍稍负面了点,但是他的看法是正确的:
这次的參赛平均水平不及上2次

小弟沒有資格評價有關看法是否正確~

第一次是『最印像難忘的相片』、第二次『最美麗一刻』、今期就是『我的最愛』。
三次比賽的題目,明顯地有所不同,因而會有不同種類的作品,此為人之常情。

他人眼中的相片質素,小弟會以『美』來形容。
不同人,會有其自己認同的美。
小弟大擔做一個假設,如果下次比賽題目為『最恐怖一刻』,小弟肯定會有更多人會認為質素會較上三期為差,
因為恐怖中的美,不是太多人會憧得去欣賞。

女人是美,金錢是美,美景是美......總會有自己特別偏好的美。
而小弟就是較為喜歡風景的美。

況且,今期比賽,規定『相片必需係自己拍攝』的相片。
以往比賽,會有人使用一些別人的相片,即使是多麼的美,小弟認為意義不大。

因此,小弟認為不能夠直接比較不同比賽中相片的質素。

完全自由 發表於 2011-12-1 10:30
albertchow兄,

首先, waiking兄在報名區都已經講得好清楚; 相片不以美觀為主, 以"我的最愛"為主, 因此張 ...

無需要咁火既

老實講,小弟都唔識佢~

不過,對方又無指名道姓地直接批評誰~
正如小弟早前提到,如果閣下認為對方既批評不合理,可以一笑置之,無需理會

albertchow 發表於 2011-12-1 11:42

第一次是『最印像難忘的相片』、第二次『最美麗一刻』、今期就是『 ...

『相片必需係自己拍攝』呢個絶對係 main point,需然相片質素可能稍為降低,但起碼大家有出心去做同一樣嘢

BECKHAM2 發表於 2011-12-1 10:53
我反而想,是否这题目比较难岀相呢?

小弟認為這個題目,範圍很大,理應會更容易地出相

回覆 kkpant 的帖子

這位師兄你是否入嚟搞事嗎?我覺得你的態度有問題和比較囂張...
我這幅相內容是抒發自己對女女的感覺不是和你講嘅自作多情了,呵呵AR
我對你這一言我好憤怒

albertchow 發表於 2011-12-1 11:42

第一次是『最印像難忘的相片』、第二次『最美麗一刻』、今期就是『 ...

『最恐怖一刻』, 好似幾好玩咁wor......waiking兄不如諗諗佢?

waiking 發表於 2011-12-1 11:00
而家睇轉頭,應該係個題目包涵得太闊,要檢討一吓

小弟反而唔係咁睇~

不同題目,會出現不同種類而又有趣的作品
今次作品中,有部分都超越小弟的想像

有人post自己既收藏品,有人貼一些搞笑既物品,有人貼一些回憶照......

那是一項趣味

完全自由 發表於 2011-12-1 11:59
『最恐怖一刻』, 好似幾好玩咁wor......waiking兄不如諗諗佢?

只是小弟一項假設

如果真係用呢個,反應可能唔多好
因為呢類相,比較難影到 (小弟手上都無)

albertchow 發表於 2011-12-1 11:49
無需要咁火既

老實講,小弟都唔識佢~

或者是小弟的言論令大家誤會了, 令我火大的, 絕對不是相片被批評. 周兄, 工作上或是玩左咁多年討論區, 你以為我俾人寸, 俾人x得少嗎?

令我火大的是來參加的大部份ching都是誠意地向大家分享自己的至親, 至愛, 嗜好, 習慣, 童年, 美景, 回憶; 但被人以一句"得啖笑"來形容. 完全侮辱左大家嘅誠意和至愛, 我還可以若無其事嗎?

waiking 發表於 2011-12-1 11:24
問題就喺呢度,好似碧咸師兄咁,好辛苦至搵到一張相

如果係我就易啦,就咁影包煙出嚟,感覺上係 ...

如果係小弟,錢係小弟最愛既
多多都唔夠 (相信現實中,有不少人有同樣諗法)
小弟諗過影d美金同港幣放出來
應該最合適係呢個主題

不過又真係覺得太行,所以無影
唔知之後有無人真係貼來參選

瀟灑 發表於 2011-12-1 11:58

這位師兄你是否入嚟搞事嗎?我覺得你的態度有問題和比較囂張...

吓.....我以為佢識瀟灑兄你添......又多一個入來運吉?

瀟灑 發表於 2011-12-1 11:58

唔好意思瀟灑兄,我以為佢係你朋友喺度講笑,已經處理咗,希望你唔好介意

完全自由 發表於 2011-12-1 11:01
碧咸兄, 我反而覺得這題目好易出相. 每個人, 不論是親人, 朋友, 嗜好, 習慣, 總會有喜愛的事物吧? 重點只 ...

我觉得“愛”尼様野,好难用照片表达。
尤其是主角不岀镜的限制下,即使是专业婚礼摄影师都拗頭。
因此,都要用文字搭夠。
仲有,牽渉女友/老婆都会敏感,应该没有人敢岀!

完全自由 發表於 2011-12-1 11:59

我惊趕客咋

有危先有機嘛 !

albertchow 發表於 2011-12-1 12:08
如果係小弟,錢係小弟最愛既
多多都唔夠 (相信現實中,有不少人有同樣諗法)
小弟諗過影d美金同港幣 ...

要搵好多出嚟影至有睇頭