[相機 / 配件推介] Canon EOS 400D 推出新韌體

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

Canon EOS 400D 推出新韌體

Canon EOS 400D 推出新韌體
Friday, 21 September 2007

Canon 剛為旗下入門單反 EOS 400D 推出全新 Firmware,最新版本為 1.1.1。新韌體主要為相機加入三支新鏡的資訊,分別為 EF-S 18-55mm F3.5-5.6 IS、EF-S 55-250mm F4-5.6 IS 及 EF 14mm F2.8 L II USM,另外亦在語言選項中加入了波蘭語的支援。EOS 400D 用家可直接從 Canon 的官方網站下載更新。

下載網址:

http://web.canon.jp/imaging/eosdigital3/e4kr3_firmware-e.html

回覆 #1 ming001 的帖子

You should buy 1 then
回覆 讚好 不讚 使用道具

有屁用咩
佳能呢兩年D機始終都唔夠積極
尤其上個月比老NIK部300D打到要叫救命
唯有死死氣減價救市
出咁多鏡頭掠水, 不如真真正正搞好D Body先啦

老油劍 該用戶已被刪除

40D其實唔算好屎
不過同人地部D300差左兩班
至於5D就真係呃錢到離鳩晒譜
除左全篇幅之外, 應該有D功能全部都無
唔係都唔會由兩萬二蚊, 一年就跌到一萬八啦陰功

40D or 300D ?

老油劍 該用戶已被刪除

佳能40D VS 藝康D300
像素:1010萬像素(40D) 1230萬像素(D300)
對焦點:9(40D) 51(D300)
ISO:100-3200(40D) 100-6400(D300)
LCD芒:3吋23萬像素(40D) 3吋92萬像素(D300)
綜合上文,其實2部都強,但D300係勁好多,價錢自己衡量

應該點講好呢, 40D係一部唔錯o既中階機, 但因為碰到D300呢個強敵
本來兩部機係差唔多價錢, 但點知D300就勁到唔對路
所以佳能唯有將40D價錢由12XXX壓到去88XX
結果變成跟藝康D80同一級價

另一個問題係, 佳能而家越搞越多業務, 攝影方面藝康就專一好多
所以以攝影器材黎講, 我會建議初學者玩藝康多D
唔好好似我咁洗濕左個頭無彎轉

Nikon 好好多!