[攝影發問] 有無人試過返大陸買相機?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

小弟係canon派, 因為ca記全國保養
所以忽發奇想, 返去叫完雞順手買部會唔會平d
過關打幾多稅呢?
過關返香港唔駛打稅, 因為入口中國已打好多稅, 消售稅, 增值稅,及進口關稅!
唔係點會咁多大飛穿梭中港兩地!因為賣大陸,canon 會賣d不同地區生產o既機!
原帖由 yyhbut 於 2007-9-30 13:27 發表
過關返香港唔駛打稅, 因為入口中國已打好多稅, 消售稅, 增值稅,及進口關稅!
唔係點會咁多大飛穿梭中港兩地!因為賣大陸,canon 會賣d不同地區生產o既機! ...

係咪即係車咁
日本牌子但make in china?
老油劍 該用戶已被刪除
我之前都比較過, 換算左匯率之後, 其實大陸標價同香港行貨標價差不多, 但香港個行貨價其實都係參考性質, 市價一定再平幾百, 其實香港買機先底, 你見百x匯咁多大陸客就知點解啦

其實全國保修係方便d旅客, 帶住部機去邊都唔驚壞機無得影相
大陸買海鷗機,會唔會平D
原帖由 milkmother 於 2007-10-4 13:49 發表
我之前都比較過, 換算左匯率之後, 其實大陸標價同香港行貨標價差不多, 但香港個行貨價其實都係參考性質, 市價一定再平幾百, 其實香港買機先底, 你見百x匯咁多大陸客就知點解啦

其實全國保修係方便d旅客,  ...

正確
原帖由 周百通 於 2007-9-30 18:11 發表

係咪即係車咁
日本牌子但make in china?

咁就要睇下間廠係大陸有無生產線
同埋佢係做組裝定生產埋零件
原帖由 jameskan 於 2007-10-15 01:34 發表
大陸買海鷗機,會唔會平D

原帖由 周百通 於 2007-9-30 10:58 發表
小弟係canon派, 因為ca記全國保養
所以忽發奇想, 返去叫完雞順手買部會唔會平d
過關打幾多稅呢?

如果你買二手機就會平d
我無!!!!

用120菲林果隻海鷗機應該幾好玩! :thumb: :thumb:
原帖由 jameskan 於 2007-10-18 16:30 發表

用120菲林果隻海鷗機應該幾好玩!

果部係雙鏡機,都好好玩架,不過家下就無咁既閒情玩囉
老油劍 該用戶已被刪除
原帖由 老油劍 於 2007-10-23 17:50 發表
N 年前 買個一部單鏡 海鷗機 吾使 $900.蚊 ............少用  , 就係貪平 , 結果 boby 生銹

你買貴左
原帖由 lung 於 2007-10-23 19:25 發表

你買貴左

咁又要睇咪型部.如果係買左4C既話..咁就好抵呀..如果係4A 或者4B ,咁就真係買得好貴咯

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-27 06:53