小喇叭雙響炮之二 (荃灣眾安街寶哥乜春春上海館之類)

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

揀地方開餐黃金定律之一 :如果有一連幾間食肆,千祈咪揀間拍烏蠅o既!

荃灣眾安街近楊屋道呢一段兩面行人路都有好幾間平民化食肆,佢地有幾多斤兩我都知得七七八八。
一般黎講係呢頭隱陣選擇有味x,但係隱陣o既係食晏時段當然坐爆晒。 繼續行行行,就行到呢間我從未幫趁過o既寶哥乜春春。
一望內裡有大量空置單位,即時想起以上黃金定律,但係唔想等位太耐呢個大前題下,卒之行左入去,咁就瀨野喇......

坐低好簡單咁點左兩樣 :三絲冷麵 (HK$36) 同豆漿 (HK$8),幾分鐘後擺低碟麵同杯野,一睇個心即刻涼左一截。
首先講隻碟,大概係去酒樓叫碗熏蹄飯,裝熏蹄果種長方形碟咁上下大細!

小喇叭你話,三十六蚊得咁大碟麵??

份量都係其次,d麵條白晒晒硬轟轟,好似未經煮熟生麵條雪到硬晒咁樣。 再睇所謂秘製醬汁,咪就係混和熟油o既花生醬加d鹽調味,
總之賣相完全唔掂,完全引唔起食慾。 果然撈勻d醬挾一著麵入口,心裡面響起小喇叭之聲不絕!
醬汁冇厘味道已經係意料中事,最恐怖係d麵條,好似真係冇淥熟而個心仲係硬咁o既!
咬落一d都唔似食緊麵,真係馬王堆乾屍都好彈力過佢!
杯豆漿都唔駛多講,一個"淡"字講晒!
行出門口時不禁有個疑問 :呢間野幾時執得,唔好係度再呃人!

回覆 讚好 不讚 使用道具

福樂kitty 發表於 2012-2-14 01:21
搞笑 下次直好D

間唔中梗會踩到C......

肥叔叔 發表於 2012-2-15 15:56
咪好似我一樣.....

http://141hongkong.com/forum/thread-797712-1-1.html

難唔難食先? 呢度難食到爆!

回復 一掌四式 #5 的帖子

那么难吃不会去试