[技巧制作] 自製醒酒器

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

成日聽人講用醒酒器d紅酒會好飲d
終於試到 la , 真係無左d澀味同喇味

做法好簡單
去日本城 , 萬丰 , 兩蚊店 , 世家百貨 , 先施或永安
(有$$ke 就去永安或先施 , 慳d就去兩蚊店lor)
買個沖茶用ke玲瓏杯 - 要用有鐵珠個隻 ,
再加一個新ke洗手或洗碗盤用ke篩(鐵或膠都得) , 細隻ke約3寸直徑個隻
全部洗淨後
就放個篩係個玲瓏杯上 , 按起玲瓏杯的鐵珠 , 倒入紅酒
紅酒經篩滴入玲瓏杯茶隔(第二個篩)
因按起鐵珠 , 紅會經出茶口滴落玲瓏杯內
就係咁 , d紅酒就醒左 , 仲會好香果味 , 無左澀味呢 .
明白未

有冇相可以睇睇呀?
回覆 讚好 不讚 使用道具

用沖茶ke玲瓏杯je , 入下面個blog睇la
http://blog.yahoo.com/_IYCTUQQAD6ZW3OLH3XBY7AM6WA/articles/35170
按起鐵珠 , 倒入紅酒就得 la . 最彎瀘兩次就最穩陣 la

睇完都唔係好明的點整, 可唔可以影一張完成品來看看?

had had 唔知點稱呼你呢 ? - 先生定小姐呢 ?
你有無用過玲瓏杯黎沖茶呢?
你試過沖茶就知咩係按起粒鐵珠 .又或你可add我msn -
再同你講清楚d  lor

討論

私底下pm聯繫吧!發表於 2012-5-13 04:41

謝謝師兄分享

極為新鮮有趣的醒酒方式,
迅速又簡便.
不知其原理為何?

謝謝分享

ha ....may have metal taste wor !!!!

原來呢個係醒酒器..仲以為飲醉有用具整番醒人~

咁醒法有冇用架!!!!!

回復 trabajora #11 的帖子

試下咪知 lor
效果唔理想 ke
咪用個玲瓏杯黎沖茶 lor
話你知 我而+用緊 ke方法仲原始 ar
就係用沖茶用 ke 茶葉隔黎醒酒 ar

I think this is a filter but not a decanter, I do worry about the metallic net will influence the favours of the wine especially for the aged old wines.

回復 Hungming #13 的帖子

其實我係睇過真 ke 醒酒器 ka
睇真d呢 , 只係一個做得好美觀 , 質料很好 ke 漏斗
而漏斗內有一個不锈鋼網
咁就收你約幾舊 la
各位有時間可以去研究下 ka

very good finding, thanks. For those C Hing who don't understand the reason, it is quite similar to some American putting a copper coin to the red wine to make it taste better

謝謝師兄分享