[個人作品] 菲律賓 Alinao潛水之旅

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

老餅有個毛病, 影相就係快槍手, 但揀相就慢過叫弟弟起床!!
今次為大家帶來一次水底之旅, 是去年年中一次去菲律賓 Alinao潛水的旅程.
菲律賓是潛水勝地, 一來近, 二來平, 所以近年多了去. 而Alina距馬尼拉約2.5小時車程, 不用轉船, 非常方便.
在菲律賓潛水, 一般是看比較細少的海洋生物, 今次以Canon G10下水, 風景就用Olympus E-P2配Lecia 35mm F1.4......我們一起起程吧:

去菲律賓, 多座菲航, 比國泰便宜很多. 今次值得一讚是有新的Boeing 777座, 座位非常闊落.
呢個唔係我, 係老餅d朋友.....老餅婆太老, 唔上得鏡架, 以免嚇走觀眾!

好快就到酒店喇, 睇落唔錯.........且慢歡喜, 這已是酒店的全景相

就黎落水, check吓氣樽先

上船喇

終於潛咗落水......究景有乜睇架??

一齊來看看海底之旅:
先睇魚魚

有魚嗎?

海龍及海馬

蝦兵蟹將

八爪魚也黎睇睇有乜事發生

水蛇, Garden Eel及Nudibranch(中文唔知叫乜)都出埋黎...

原來有條好細嘅魚..........我未查佢叫乜魚, 有無師兄知道??.....G10 Marco都算唔錯, 咁細都影到......不過好多Out Focus, 足足影咗成十幾分鍾先影到, 但不枉此行.

回岸已是黃昏

當然要食餐勁架喇

這樣過了幾天........一天起床, 發現山雨欲來, 也應是歸家之時!

PS:
老餅今晚飛桂林, 用NEX-7, M8配M鏡. 回來給大家說說效果.
留言晚覆 (大陸上唔到四台呀!!)
俾你OUT起左09年去Alinao玩o既情景添
回覆 讚好 不讚 使用道具

d水一定係好清喇, 水中影嘅相都咁靚咁清楚!

水底都影到...勁

嘩!有龍蝦呀,捉唔捉得泥食架

十分美麗的照片, 用心之作。

老餅兄可謂老而彌堅 犀利

煩惱 發表於 2012-4-3 17:23
係咪用閃燈 ? 定有照明架 ?

日潛有時只用閃燈,夜潛另加兩支大光燈

kingkong_hk 發表於 2012-4-3 17:23
俾你OUT起左09年去Alinao玩o既情景添

Alinao同PG都比較近,老餅愈老就愈怕長途跋涉。
幾時一齊去潛潛,我七月應該會去潛水。

kaka1228 發表於 2012-4-3 17:30
嘩!有龍蝦呀,捉唔捉得泥食架

十分美麗的照片, 用心之作。

眼看手勿動,動親手指痛!

考靚呀, 真係引死人

cmchan23 發表於 2012-4-3 17:38
老餅兄可謂老而彌堅 犀利

第二樣嘢我無咁叻,潛水絕對係強項,尤其是朋友叫我還債時,我一口氣潛幾日都得。

煩惱 發表於 2012-4-3 17:47
咁光 5 會嚇走 d 魚架咩 ?

人就會嚇走d魚姐,d魚唔怕燈架。

oldcake 發表於 2012-4-3 17:48
Alinao同PG都比較近,老餅愈老就愈怕長途跋涉。
幾時一齊去潛潛,我七月應該會去潛水。 ...

7月要同XX去女痕... JOIN你唔到

oldcake 發表於 2012-4-3 17:54
第二樣嘢我無咁叻,潛水絕對係強項,尤其是朋友叫我還債時,我一口氣潛幾日都得。 ...

我多數潛左去GAY鋪同酒BRA

煩惱 發表於 2012-4-3 18:00
真係 5 知 ...

潛水駛  5 駛危游水架 ? 我刀想去潛吓 ...

著左o個d john鼻刀油5到水

煩惱 發表於 2012-4-3 18:09
咁即係 5 色油刀玩得 ?

玩得架, 但緊急時要放氣晒d john鼻, 就最好sick油水囉

5 sick油水就咁著住件腸3, 都係會好浮, 5驚浸4, 不過5 sick油控制5到方向

煩惱 發表於 2012-4-3 18:18
問題係 ... 佢地會 5 會有人昅住架先 ?

最好sick油水, 因為sick油水o既人多數唔會太驚水, 有問題時個人會定好多

煩惱 發表於 2012-4-3 18:18
問題係 ... 佢地會 5 會有人昅住架先 ?

有人昅住都唔好靠晒人, 命仔o係自己手上, 好過膠俾人地

Thanks for sharing.................Nice underwater photos.........