[個人作品] 菲律賓 Alinao潛水之旅

水底下另一世界
真係嘆為觀止!
回覆 讚好 不讚 使用道具

水底下都影得咁靚,睇見都想玩

好正wor,不過我游水又唔識,潛水更加唔識~無得親身玩下

BECKHAM2 發表於 2012-4-3 19:59
回覆 oldcake 的帖子

oldcake兄, D10個潛水壳可否見識一下?

等我得閒拿出來影張相比你睇喇。
係內閃。

leekf333 發表於 2012-4-3 21:46
老餅....我唔識游水....点攪~

周圍問人借錢,最好同大耳窿借多d,咁識唔識游水都會自動學職潛水。

pokerusa 發表於 2012-4-4 04:36
wow~ nice photos. how can you took photos under the sea sooooo clear, colorful, and beautiful? I div ...

我未去過Maldives,要飛好遠,機票好貴架!
而且Maldives不及馬來西亞潛水勝地Sipadan,直程好似個大魚缸咁。我去過幾次,留兩星期,每日任潛,潛都潛到儍!不過近年馬來西亞攪保育,每日嚴格限制diver人數。
影水底相,有些少心得可分享:
1• 手一定要定。
2• 動作要慢(所以潛水技術要較好);但構圖要快。
3• 要與主體較近。因水底光線不足,閃燈是不能及遠的。
4• 先影一些動得較慢的主體。

kenny232 發表於 2012-4-4 12:10
是不是要求懂游泳的?
不知潛水花費要多少?
我好想玩下, 未試過

考牌時要游十分鐘水。
豐儉由人。如去菲律賓潛幾天,最平只雖幾千元。

風雲再現 發表於 2012-4-4 22:03
椰林樹影~~水清沙幼...

師兄成個trip去左幾多日?駛左幾錢?

去咗五日,因我座商務機位所以貴少少,一般五日只須四至五千。

gutyeashinwolf 發表於 2012-4-5 02:37
wow, 550d....i dun dare to use dslr when diving....
as i m not gd at diving, guess i will be in a  ...

用DSLR 最大問題是選配鏡頭,Marco係必須,Zoom也重要。Canon完廠鏡沒有好選擇,而副廠鏡對焦則較慢。所以最後我還是用Prosumer 機。況且一個5D的潛水case要兩萬幾,還要加燈,很貴!

oldcake 發表於 2012-4-8 12:17
我未去過Maldives,要飛好遠,機票好貴架!
而且Maldives不及馬來西亞潛水勝地Sipadan,直程好似個大魚缸 ...

thank you for your advise, oldcake. when I take photos under the sea next time, I will remember your advise. thank you.

係呀, 最初考Open Water, 可潛至18m....
Advance可潛至40m及夜潛.......還有高氧牌, 救生牌.....很多, 很多.
一般有Advance Open Water已足夠.

好在我都識游水~~第時去下先!

嘩~好正既相...請問潛水是否要有牌?

jjjj5 發表於 2012-4-12 23:59
嘩~好正既相...請問潛水是否要有牌?

追吓帖咪知囉

好靚呀? 係唔係用nex-7影的? 等你桂林的靚相.

chanuo 發表於 2012-4-13 15:01
好靚呀? 係唔係用nex-7影的? 等你桂林的靚相.

no ah, using G10 underwater, EP2 for others.