我是肥婆四

火.. [複製鏈接]

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

禾很喜歡The Pancakes架!!
佢隻隻碟禾都有正版!! 亦去過睇佢演唱會!!

the pancakes《我是肥婆四》
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

the pancakes 爛歌系列第二擊《我是肥婆四》

曲詞唱:the pancakes

你說我肥 然後我也自覺肥
你笑我有麒麟臂 我就喊到lur地

其實點先算肥
查實我又有幾肥
姨媽姑姐都話我已經瘦淨得浸皮

轉頭你說我肥
然後塊鏡也照到我肥
我就快癲
我應該信佢哋 定係你 定係我自己

你說我肥 然後我也自覺肥
你笑我有麒麟臂 我就要生要死
看見你唔肥 然後我便自覺肥
你笑我是肥婆四
我就傷心到去搵 刀仔拮大脾

我要瘦呀瘦呀瘦 瘦到骨質疏鬆
瘦呀瘦呀瘦 瘦到似條蟲
瘦呀瘦呀瘦 瘦到無陰公
然後瘦到有日死鬼咗 我就不會再超重
sosad

the pancakes係香港一個單人匹馬嘅樂隊。成員得獨立自作自唱歌手dejay,亦都自稱阿戟,原名蔡明麗(Choi Ming Lai Dejay),但唔中意公開自已中文全名。呢個樂隊最特別嘅地方,係dejay把聲似細路,而啲歌明朗簡單易上口。the pancakes嘅歌,多數都係英文歌來嘅。不過都有唔少廣東歌。
the pancakes曾經響中華電力告白出現過。佢嘅歌用過響九巴、HSBC、生力啤、Qoo、麥兜告白上面,亦都做過麥兜電影配樂。

dejay係1996年入讀香港大學翻譯系,入住利希慎堂。讀港大期間,佢讀過科Music Technology(音樂科技),發覺自己一個都可以做音樂。佢同其他人夾過Band。1996年三人band,The Postcard。1997年自己一個搞Ginger Biscuits。1999年又搞過三人band Tricycle Rider。唔同表演有唔同嘅樂隊名,不過到咗the pancakes,就定咗落來。1999年dejay文學士畢業,響香港歌德學院(Goethe-Institut)圖書館做過嘢。
之後佢唔做圖書館,轉為全職唱歌。佢做唱片全部係自己一手一腳做嘅,唔理係作曲,填詞,彈樂器,唱歌,錄音,混音都係自己搞掂。dejay佢17歲先學結他,佢亦都識玩少少鍵琴。不過響台佢只係會用一種樂器。唔單止呢,佢連管理宣傳都自己搞埋。
dejay搵過西班牙Elefant Records幫手,出版佢嘅唱片。同一時間佢自己搞埋Rewind Records。香港就Rewind Records負責,而世界各地就Elefant Records搞,但係宜家同Elefant Records嘅合約暫時已經完左。
2005年,第廿四屆香港電影金像獎,佢就憑《麥兜菠蘿油王子》裏《咁咁咁》得到最佳原創電影歌曲獎。呢套戲裏面,佢同角色Miss Chan Chan配音。
回覆 讚好 不讚 使用道具

[香港廣告]九巴(The pancakes)

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

The Pancakes - 咁咁咁

the pancakes - 陽光

禾最中意呢首歌   

登錄/註冊後可看大圖

原來快樂就是這般簡單!

我的聲音不夠嘹亮
又愛夢愛沉迷愛想像
像我這般可會夢想成真
可會得到我所想

有些東西真不太明白
像你共我為何無選擇
別再去想
答案永找不到
到頭來只會自尋煩惱

陽光 陽光
熱辣辣站在你面前
孩子和熊貓
像跳上了飛車上了鍊

人猶如陽光
如運動家
我發覺天天也是夏季
無拘無束 嘆著我的午餐

遠方的天邊飛鳥長嚎
像你共我迷途尋出路
沒有昨天 怎去夢想明天
怎去寫那新一篇

已發生的不需要忘掉
重要是你願從頭起步
若再嘆息
你會錯過更多
這地球不會暫停自轉

原來快樂就是這般簡單

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

煩惱 發表於 2012-4-19 15:29
印象中佢好似係咪幫中電唱過廣告歌 ?

香港廣告: CLP 中華電力(pancake篇)2001

佢演唱會都係同一個唱腔?

Dlock亞樂 發表於 2012-4-19 15:00

多謝亞樂好歌分享

煩惱 發表於 2012-4-19 15:37
係呢首喇 ... 呢首係我認識佢嘅作品黎呀 ...

禾好欣賞佢

又幾好聽喇

佢唱歌演譯好特別

佢D歌仔好得意!

the pancakes 真係幾正

我是肥婆四,幾好笑

佢首歌幾搞笑

瘦淨得浸皮

首歌好得意!

Pancake D 歌好過引