那些年...我們一起聽過的組合

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

之前喺另一個區發帖,post 吓一啲歌,講笑咁話會寫呢個帖,今次take action,唔好咁齋,寫嚟寫去都係report
喺80年代尾到90年初,都有好多樂隊組合忽然湧現樂壇,太極,達明,草蜢,Radas 呢啲咁出名就大家都記得啦,其他有啲當時都算係幾前衞,但而家大家都可能已經遺忘咗,不過我覺得當時真係百花齊放,好令人懷念!

吳國敬出道第一首歌就係<<玩火>>,啲笑聲笑得邪邪地,唱得好鬼有火,當時佢0既形象都好IN 吓,可惜已經揾唔到MV,當時都係記喺<婦女新姿>同勁歌睇到佢0既 LIVE,當時都係以一隊組合咁一齊演出,查返資料,佢隊BAND 叫 吳國敬 & Ice Rain
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

Blue Jeans 藍戰士   佢地改個名好好,有意思,有啱音!講真,佢地啲歌吹得唔係好好聽,不過都真係唱出對社會0既不滿,好聽啲都係同林憶蓮一齊唱嗰首<<住家男人>>做陪唱
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

City Beat
由鬼佬唱廣東歌,第一首歌叫<<土佬 Johnny>>,啲歌詞都好到位,當時又話佢地係教會組織0既外國人,我估都可能係摩門教嗰啲鬼佬嚟...有冇人知多啲呢??

浮世繪
<<月滿繁星夜>>  以前聽到個名,都唔知佢點解,覺得好似"懶"高深咁,不過其實好有美感,而且我好鍾意啲旋律
回覆 讚好 不讚 使用道具

Fundamental
呢個係我幾喜鍾意0既組合,主要都係佢地第一隻主打歌,音樂風格好清新,襯晒當時夏日氣氛,當時都有攞過奬,不過好可惜,最後都好似因為大家都係要繼續學業同其他原因而解散咗

Face to Face

呢個組合之前都提過吓,又係如日方中時,其中一位成員遇上交通意外而被迫解散,<<情迷MILANO>>係我最喜歡0既歌,好有歐陸風味,而且少有寫呢類提材咁優雅,唔係乜都情情愛愛,第二鍾意就係<<一些>>,講友情.佢地第一首主打歌都唔係呢兩道,而係同佢地個組合個名一樣,叫<>估唔到仲揾到個 MV

花生女郎

大家仲認得其中一個係而家無線紅過一排0既女明星係邊個嗎??其實另外三個囡囡,都幾索吓,不過都係唔紅,定係俾人私有化咗呢??話時話...佢地識唔識彈結他0既呢??

夢劇院  PARADOX
才女李敏同劉文娟0既2人組合,少少 COSPLAY feel...其實好少聽佢地亦冇乜留意,不過呢隻歌幾好聽

ECHO        區海倫,李蕙敏

豹小子   
飛圖年代0既兩名國內同胞,其實外形跳舞同唱功都幾ok,可惜...生不逢時,而且同當時廣東歌一齊爭,咁明顯係大陸仔,唱啲大陸腔0既歌,冇運行...

許秋怡 張智霖
我諗佢地係飛圖唯一成功0既歌星,當時呢首歌的確都幾經典,街知巷聞

搞掂...唔知大家仲有冇記得其他組合呢,一齊分享吓啦!!

PP GIRL最唔起眼係張可頤

為何無BEYOND,太極,達明,等等意见來昵支持師兄

luvsupernatural 發表於 2012-5-13 03:00
搞掂...唔知大家仲有冇記得其他組合呢,一齊分享吓啦!!

曾經有一隊更早期既樂隊叫....The New Topnotes(新特樂樂隊)
成員有-
Elisa Chan(陳潔靈)、
Danny IP(葉振棠)、
Danny Chung
及.....三位外籍樂手Andrew Oh、Majid Rahman和Roberto Petaccia
正歌有....
1.Harmour Love
2.Mandy
3.Under Pressure
4.C'os We Ended Up As Lovers....等...等

拆伙後两位主音都有紅過(陳潔靈、葉振棠)....但可惜好似都未見過佢地一齊同台演出過

勁啊!記得咁多
再補充一句,我是聽糖兄妹的
以上所有我也不懂

值得回味

好歌
p.s.小弟無咩音樂細胞

豹小子 真係好Q娘

BREADMING 發表於 2012-5-13 04:15
為何無BEYOND,太極,達明,等等意见來昵支持師兄

好明顯你冇睇清楚我個帖寫乜 ,留心睇吓啲字,我第一段已經介紹過啦,咁出名使鬼再post出嚟咩,主要係俾啲冷啲大家回味吓

輪友 發表於 2012-5-13 08:24
勁啊!記得咁多
再補充一句,我是聽糖兄妹的
以上所有我也不懂 ...

你做咗邊個版0既版主呀?? 恭喜你先