[麻雀消閒] 小窮麻雀經(一)

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

小窮好細個就識打麻雀(係阿爺教... ), 新年好多時都唔會同表兄弟姐妹玩, 反而係睇準機會啲大人打牌時, 人有三急去廁所, 就可以戥吓腳...

由廣東牌打到而家台灣牌(但係對大陸牌唔熟...), 雀齡成碼三十年... , 不過咪以為禾好賭, 由細到大都係打衛生麻雀, 到而家上落都係兩三千, 純粹係聯誼牙較同鬥章法

其實一早就想出PO分享, 但又驚自己唔係乜嘢專家, 不過癮起, 不防同大家講吓自己打牌的些少感受, 不喜勿凸~~

喂, 唻開枱lu.......

其實未學識打牌之前, 其實都要學識俾錢, 正所謂交學費都要識睇個價錢牌 ~~
以廣東牌的慣例, 通常有三種計法:「二五雞」、「五一」、「一二蚊」。
二五雞:
食雞胡, 出銃一家要俾一蚊,,其他兩家畀俾五毫, 自摸收足三家位位一蚊。

五一:
食雞胡, 出銃一家要俾兩蚊, 其他兩家俾一蚊, 自摸位位兩蚊。

一二蚊:
食雞胡, 出銃一家要俾四蚊, 其他兩家俾兩蚊,自摸時位位四蚊。

而以以上的計算方法, 就係叫做「辣辣上」~
翻數      二五雞     五一     一二蚊
雞胡        0.5         1           2
一              1          2           4
二              2          4           8
三              4          8          16
四              8         16         32
五             16        32         64
六             32        64        128
七             64       128        256
八            128      256        512
九            256      512       1024
十            512      1024      2048

打二五雞十番都要512, 係咪有啲驚呢...其實一般而言, 好少打以倍數x上去的「辣辣上」, 通常以「半辣上」就比較合理, 而亦都係最普的計算方法。

翻數      二五雞     五一     一二蚊
雞胡        0.5         1           2
一              1          2           4
二              2          4           8
三              4          8          16
四              8         16         32
五             12        24         48
六             16        32          64
七             24        48         96
八             32        64         128
九             48        96        192
十             64       128        256
回覆 讚好 不讚 使用道具

至於台灣牌點俾錢, 就以「底」+番數x價錢的公式計算。

所謂底, 即是「最低消費」, 每胡出都會收到的最低金額, 牌友可以自定, 10蚊底, 50蚊底, 100蚊底, 悉除尊便。
至於另一個要訂的, 就係每番的價錢, 由係圍內自訂, 3蚊番, 5蚊番, 20蚊番都得~~

以打20蚊底, 5蚊一番為例, 食出一舖18番, 就係20+(18x5)=90蚊, 自摸就收三家, 打出只係收一家~~呢啲就係所謂「半全銃」...

至於大陸牌「跑馬仔」, 自己真係好少打。

約略記得如果打20 / 40, 就會有以下的計法;

暗槓: 位位收40
碰完先槓: 位位收20
打比人明槓: 收俾你槓嗰個60
自模胡出:位位收40
出銃: 收出銃20

另外有啲打埋碼的, 我真係唔明, 其他師兄可以補充。

小窮打算每篇麻雀經, 除咗一些有關麻雀的資料之外, 亦都想帶出一啲麻雀的討論... 呢一篇的主題係「寧叫卡窿, 莫叫對碰」

呢句說話, 真係識得打牌的都會聽過, 其實又會唔會真係奉為金科玉律呢?

所謂叫「卡窿」,就係胡牌只得一隻, 例如手執
1索.png 1索.png 7索.png 9索.png

咁你就係叫卡窿

如果手執
2萬.png 2萬.png 8索.png 8索.png
咁你就係叫緊二萬八索對碰

咁其實呢個「傳統智慧」, 我諗都係機會率的問題,
叫對碰, 比較有機會對死, 因為對方如果扣住你胡要的牌做眼, 或者大家叫對碰, 胡出的機會就較低。

而我而家打慣台灣牌, 如果叫的卡窿係2、5、8的話, 我其實反而會盡避免, 事關台灣牌牌例, 如果以筒索萬的2或5或8做眼, 就稱為「將眼」, 計兩番, 通常如牌內有一對, 都會偏向扣起做眼, 變食「卡窿」2、5、8的機會, 在台灣牌中, 又會是比廣東牌中的機會,就低了一重了。

黃賭你樣樣都岩, 咁.....

小窮維尼 發表於 2012-5-22 23:57
小窮打算每篇麻雀經, 除咗一些有關麻雀的資料之外, 亦都想帶出一啲麻雀的討論... 呢一篇的主題係「 ...

哈哈! 自摸十八羅漢 熊仔餅俾錢

真係唔識打

聽講你成日輸錢過喎

勁!我唔識打....

小窮維尼 發表於 2012-5-22 23:57
小窮好細個就識打麻雀(係阿爺教... ), 新年好多時都唔會同表兄弟姐妹玩, 反而係睇準機會啲大人打牌時, 人 ...

打麻雀阿媽會鬧的   

mr.lamb 發表於 2012-5-23 00:06
聽講你成日輸錢過喎

上一場我贏!

打麻雀都要有天份

管夷吾 發表於 2012-5-23 00:02
黃賭你樣樣都岩, 咁.....

唔係卦

我都想打

小窮維尼 發表於 2012-5-23 00:08
上一場我贏!

你等於中左六合彩安慰獎

因間睇多一版

xiaobunbun 發表於 2012-5-23 00:08
打麻雀阿媽會鬧的

我要去戥腳喎

mr.lamb 發表於 2012-5-23 00:11
你等於中左六合彩安慰獎

仲連中兩場波添