[蟲] 三大毒蟲 – 蜘蛛 (不喜勿進)

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

韋小寶曾經响金庸小說中遇過五毒教,五毒教教主何鐵手《鹿鼎記》同小寶都有D冤緣 。小說中「五毒」分別指蛇、蜈蚣、蠍子、蜘蛛同蟾蜍,而蟲蟲世界中既蜈蚣、蠍子、蜘蛛已佔三席位。咁今次就講下「蜘蛛」

以前細個响嬤嬤新界寄宿放暑假時,成日都見到蜘蛛,例如樹上面既「人面蜘蛛」,夏天由其最多 。以前嬤嬤間屋對面有一大遍蕉林,樹同樹之經常有「人面蜘蛛」織網。
人面蜘蛛

「人面蜘蛛」身型瘦削、D腳又長又尖、身體五顏六色,見到已經起雞皮 。所以如非必要,我點都都唔會行入蕉林…

除左「人面蜘蛛」,最多時就係見到「白額高腳蛛」(俗稱「蠄蟧」)。記得嗰時嬤嬤屋入面有個木做既玩具箱,我地耐無來摷下個箱好多時都有「蠄蟧」突然爬出黎,有成隻手咁大,好嚇人下  。嬤嬤仲話千其唔好比「蠄蟧」响隻手柯尿,因為第二日隻手會爛架!  需然唔知有冇科學根據,但每次摷玩具前我都會大力搖下個玩具箱,睇下有冇「蠄蟧」走出黎。
白額高腳蛛

「蠄蟧」係以捕食其他昆蟲做食物例如曱甴,所以都算益蟲既一種
其實「蠄蟧」尿係唔會引起皮膚潰爛,而真正既原因係一種紅黑相間既長型小甲蟲「蟻型隱翅蟲」 。如果抓傷佢地,尼個時候佢既液體「隱翅蟲素」會塗到皮膚上,引起皮膚過敏、發癢,如經用手指再搔癢,係會留下水泡狀既傷痕。

其他常見既蜘蛛仲有細細隻,最鍾意跳黎跳去既「豹虎」,無論屋外屋內周圍都係,之前小窮餅餅都介紹過。
Jumping Spider 003.jpg     Jumping Spider 002.jpg
「豹虎」學名是叫“Thiania Bhamoensis”「巴莫方胸蛛」, 屬於跳蛛既一种種。所謂跳蛛,就係唔識織網捕捉獵物, 但係可以快速跳動擒住獵物 ,所以叫做“跳蛛”(Jumping Spider)。「巴莫方胸蛛」盛產於中國南方廣東一带,以及整個東南亞 。

蜘蛛寵物
近幾年香港從台灣引進蜘蛛做寵物,响好多爬蟲寵物專門店都會賣蜘蛛,以「狼蛛」或者叫「捕(食)鳥蜘蛛」既居多 。捕鳥蛛全身長滿細毛,成體有12致20cm長,有D南美洲同北美洲捕鳥蜘蛛身上會可能具有一種刺激性既短毛,遇到老鼠等敵物就會用後腳掃散尼種自然致癢粉 ,中招敵物會全身發癢,我地通常會叫尼種自衛方式做"踢毛"  。另外大部份捕鳥蜘蛛都有毒牙,越凶猛毒性就越高,雖然大部份都未致於命,但嚴重情況時會出現嘔吐、疼痛、血壓上升以同心跳加速 ,但美洲捕鳥蜘毒性一般比亞洲等地為低。
市面通常見到有得賣既捕鳥蜘蛛會有:

紅綠燈

橙巴布

紅玫瑰 - 尼種鳥蛛最易買到,因性情比較溫馴,適合新手飼養

紅膝蜘蛛

金屬藍 - This is my favour,強光底下會發出銀藍色 ,可惜性情兇猛,唔適合拎上手玩
金屬藍1.jpg     金屬藍2.jpg

飼養
飼養箱大細有蜘蛛腳展開既3倍就可以,唔需要太高,因為佢地身體好重,掉落地下時好易跌死 。蜘蛛鍾意潮濕環境,尤其是65-80%既相對濕度 。不過太高濕度又會發黴,所以通風都非常緊要

養箱中須要有深基質(一般會用泥炭蘚同蛭石)加隻水碟。氣溫須保持係約25℃,而且需要大量食物,例如蟋蟀同老鼠仔等 。但因為鳥蛛食肉既關係,養箱會有難聞氣味,好似腐肉味同排泄物既臭味 ...有心養既朋友要有心理準備
dscf0004jj8.jpg     dscf0054xb2.jpg

有興趣養蜘蛛既朋友,可以建意到旺角"金魚街"或旺角警署附近,嗰度分別有兩間鋪頭專賣爬蟲寵物,款式都幾多。  
"金魚街"通州街近旺角道二樓

旺角警署附近花園街同運動場街交界

切記! 需然比鳥蛛咬到唔會死人,但都有一定危險性,同時"踼毛"有機會飛入眼睛做成永久眼力損害,唔建意比小朋友做寵物

睇完小寶既介紹有冇成日覺得身痕,我就有喇

回覆 讚好 不讚 使用道具

韋小寶. 發表於 2012-5-27 20:39
蜘蛛寵物
近幾年香港從台灣引進蜘蛛做寵物,响好多爬蟲寵物專門店都會賣蜘蛛,以「狼蛛」或者叫「捕(食)鳥 ...

韋爵爺唔講我都唔知 原來虫禽虫勞 係甘樣樣的

儀妹去完xxx農場植物園,就身痕咗幾日
多謝小寶圖文並茂蜘蛛分享

鸚鵡王子 發表於 2012-5-27 21:32
韋爵爺唔講我都唔知 原來虫禽虫勞 係甘樣樣的

我都係做資料搜集時先知

包包啤利 發表於 2012-5-27 21:30
第一張圖我喜歡

我都係...幾有氣勢

金屬藍蜘蛛種色澤好特別,我好鍾意~

韋小寶. 發表於 2012-5-27 20:36
韋小寶曾經响金庸小說中遇過五毒教,五毒教教主何鐵手《鹿鼎記》同小寶都有D冤緣 。小說中「五毒」 ...

呢隻正呀~

Spiders.....

建興美儀 發表於 2012-5-27 21:34
儀妹去完xxx農場植物園,就身痕咗幾日
多謝小寶圖文並茂蜘蛛分享 ...

依家無事媽

韋小寶. 發表於 2012-5-27 21:38
依家無事媽

好左好多啦,多謝你小寶貝

柒碌風之力 發表於 2012-5-27 21:36
隻金屬藍蜘蛛種色澤好特別,我好鍾意~

英雄所見詻同

討論

唔係講笑,真係好靚同好特別~發表於 2012-5-27 21:41

韋小寶. 發表於 2012-5-27 21:34
我都係做資料搜集時先知

何鐡手好以瓜左喎

白羊座o穆o 發表於 2012-5-27 21:38

不喜勿進

白羊座o穆o 發表於 2012-5-27 21:38

Spider Man

登錄/註冊後可看大圖

幾恐怖下

飛天蠄蟧

呢個如何??

登錄/註冊後可看大圖

Dlock亞樂 發表於 2012-5-27 21:44
呢個如何??

仲恐怖