28歲先入行做sales……

呢排好多招聘,唔想在家中通知
但又怕去in其他工,即時請
如果心水工又有消息,咁就……
回覆 讚好 不讚 使用道具

回應 煩惱 #57 的帖子

咁剛返左一星期就有電話,
咁快辭工會唔會唔係咁好

在屋靜待太悶,搵左份百佳pt解悶,一放假就去見工,
見到有公司請先辭

no problem ar ....... concentrate on ur work ... set your target ...... work hard
its okay

其實年齡真係唔係問題
我都係28歲先轉行做sales(依家29)

我都係做sales出身, 我入行果時十零廿歲, 一做都五六年,
當中入行年齡我所見又唔係話太著重, 特別你先二十八, 三十幾入行既朋友都好多,
我少少經驗覺得銷售經驗固然係一個重要因素(其實好多工作都著重)
但本身呢個行業如果能給人感覺開朗, 主動及具誠意, 一般公司會較傾向呢類員工,
見工時呢點不妨可留意一下.
其實不妨可以試下見見推廣員作入門, 流動性及工作地方常變可吸收較多銷售經驗~

以上只係小弟少少個人意見, 希望與樓主分享一下,
各位如不喜勿插~

煩惱 發表於 2012-6-11 17:19
交流吓點會有人插 ?

你做呢類 sales 架 ?

咁就好啦, 大家交流下~
我以前做電器sales

筆直仁 發表於 2012-6-11 14:38
我都係做sales出身, 我入行果時十零廿歲, 一做都五六年,
當中入行年齡我所見又唔係話太著重, 特別你先二十 ...

我諗感覺開朗果點要練下,工作時絕對冇問題…
但見工總係太緊張,比人感覺冇信心

煩惱 發表於 2012-6-11 11:32
call center ? 即係 call 舊客 renew 果 d 呀 ?

都有做
不過主力係等d客打上0黎

master1028 發表於 2012-6-11 22:38
我諗感覺開朗果點要練下,工作時絕對冇問題…
但見工總係太緊張,比人感覺冇信心 ...

咁睇黎你有發現左你既問題, 如果係咁真係要多多練習一下先得,
始終做呢行, 公司請得你番去, 無非希望要跑到生意, sales始於一定具自信及主動先可以從銷售中順利,
我明白你所說工作時可表現出黎, 但現實始終要克服左入職呢關先, 請左你先可以發揮到你既潛能, 而佢地既基準, 呢點我認為係重要的.
我見之前你講過未有相關經驗, 可能呢個都係你表現得冇信心既其中一個原因,
我記得我第一份, 見賣電話, 鴨記, 當時其實我都係白紙, 冇相關經驗, 我唯有講我有做過, 做過朋友既時裝, 佢地要求冇咁高, 唔係問得好詳細,
跟住轉工較大既公司, 見工既時候第一round, 單對單,  見電器我當然話我有電話經驗, 但我都係提及我有時裝經驗, 0係朋友既鋪頭,
見我果位問我賣咩時裝, 我話女裝, 佢係女既, 好好奇問我男點sales女裝呀?我話好努力了解, 結果短時間內銷售成績都唔錯, 現轉番賣電器, 我信心更強!
(當然我真係有朋友開時裝, 工作經驗我填佢個間既地址同資料)
點知上午見下午叫我第二round, 去到有十二個人係同一間房見工, 當中話明請四個, 佢問一D銷售既問題, 要搶答, 梗係當仁不讓啦, 結果我順利入圍, 請左~
從以上我少少經驗想分享既係, 自信係好重要既原素, 無論如何要解決呢個心理關口,
希望你繼續加油!~

筆直仁 發表於 2012-6-11 14:38
當中入行年齡我所見又唔係話太著重, 特別你先二十 ...

ching 講得好啱要"開朗, 主動及具誠意"
最緊要做個時加埋臉皮厚咁就無得彈

gil0123 發表於 2012-6-11 23:46
ching 講得好啱要"開朗, 主動及具誠意"
最緊要做個時加埋臉皮厚咁就無得彈
...

多謝你認同, 厚臉皮又係緊要,
最緊要係連自已都呃埋先無往而不利~

煩惱 發表於 2012-6-12 10:50
即係做 cs hotline 果 d call center .... 我會 5 會刀鬧過你呢 ....

其實真係做sales, 未入行之前都唔知
sales咁大需求,入左行就見到有時真係接call接唔停
雖然硬係有d 客打0黎話頭暈身慶
不過小弟聽英文線所以好少比人小

煩惱 發表於 2012-6-12 10:52
好好嘅分享 .... 所以我成日話 ... 做 sales 最緊要旦大心細面皮厚 ... 襟得凸又肯捱肯做 ...  ...

D人成日都話同溝女一樣,又要攰又要呃

行行出狀元...做人最緊要有信心...

先做細行,加油 我都寄左好多封先中入到一間

回復 煩惱 #81 的帖子

感謝你的獎勵,我最後入了dfs, in 2次

可以咁講既,人工一定冇出面錶行多,不過做左1年至年半,其他公司實請,最緊要係有exp

回復 煩惱 #85 的帖子

咁你呢?放棄左?如果唔係試下dfs or try 其他,見工誠懇再加熱誠就ok, 我冇經驗都係咁,希望幫到你啦