[麻雀消閒] 轉載: 香港麻雀教學

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

見維餅同佛餅出咁多麻雀帖~
我又出返個湊下熱鬧~~
賀一賀JC餅回歸~
不過個帖既內容係轉載返來~
莫怪~

前言
先來望望下面的牌:

究竟叫咩牌?? 還是要再等等?? 一般都要在20-30秒內決定!!
實情一般都要在5-10秒內清楚知道自己叫嘜,有嘜牌要同點要!! (其實要求不算太高了)
上面的牌未有糊叫,但可以有這樣的好牌而不能轉化為$$就大有人在~
眼見好多雀壇好友遇到上面情況一見人打牌出來就大叫 "米住",
左度又右度又話唔要,唔輸到你破產同你一齊打的人都算有人性了...
打牌要留意的事情實情多的事~

麻雀基本功001 - 打花章

問我打麻雀的人,十個有九個半都係問點打"花章",即係玩清一色
好奇怪有幾多人當一手都係同一隻子時,平時幾冷靜都好,都會開始發癲!! 大叫大嚷,將D牌插黎插去 ....
盲既都知你做大野啦!! 只有等食自己!

實情有一手靚牌應該高興至係,只要有D技巧去處理,其實不難應付!!

就用返上面鋪牌,如果我打幾張牌後已經有上面依手牌,我可以話我的對手有超過八成輸比我!!
現在我就同大家分享下我的習慣,大家如果覺得適合可以自己試試!!

1) 有靚牌第一件事當然是計計有無糊叫先啦!
打港式麻雀計叫糊重點是看“眼”!! 長氣D解釋一次,
眼可以係本身一對在手,今次有一萬,八萬和九萬。
然後除去做眼的一對後看其他牌可唔可以成叫糊牌
舉個例: 如果一萬做眼,二三四,立即凸了一隻三萬出來,不行
明唔明??

第二個情況係手上有單一隻牌去等多另一隻牌做成眼。
例子有三四五六萬,其他牌各自埋堆,你就係叫緊三和六萬!
上面鋪牌眼多到要打,唔洗度都知第二個情況無可能!!

2) 看邊隻凸章
如果無糊叫,我通常立即看邊隻凸章,然後將凸章的牌單獨拿在手中!! 咁做我認為有兩個好處:
A) 預定一隻牌打可以加快速度,一摸到叫糊好牌即刻有牌打,唔洗再度黎度去
B) 有隻牌係手轉下鏗下可以減下壓 (當然平時無事都係咁做啦!!)
上面鋪牌我會扣起隻“八萬”點解???
先指聲明凸章並不一定是完全無用,只不過它和其他牌配合較少!!
而 “凸章”對些新手可能有D難明,我常試解比大家聽
一看上去一至七萬同氣連枝,只剩八萬九萬。如果扣起九萬,七八九多隻八萬完全無用!!!
如果扣上起八萬,七八九九成好形,好好多。八萬呼之欲出!!

3) 想想嘜野牌最好叫
上面鋪牌摸嘜野牌最好呢?? 正常來講摸二萬和七萬最好
摸二萬打八萬叫三六九
摸七萬打三萬叫一四七 (我都話不一定打八萬!! 不過打八萬的機會較高!!)

4) 等運到
等上家打牌或自己摸牌叫糊

大致上流程如上,整個過程必須無聱無色地30秒內完成!!
比人知道靚一靚都無用,除非你好摸手到自己一手攪掂!!

麻雀基本功002 - 36.24.36

我其實唔係甚麼數學天才,甚麼精算師。
只靠運算我當然無可能咁快知道叫嘜,
我係靠記住"牌型"去幫助提升速度!
咩叫好牌型? 往後好幾篇會教大家!!
首先睇下鋪牌:

男士們成日講女士36.24.36為好身型,咁上面個牌型我地都可叫它做雀中"36.24.36"

稍為度一度,一對二索做眼,明顯叫一四索

這次一對四索做眼,明顯叫二五索

如果咁放,就會叫單吊三索
好!! 結論這鋪牌叫一至五索,五飛!!!

再玩勁D,究竟上面圖中的牌又叫嘜??
有時間自己慢慢度,我就唔度比大家睇。上面是叫一至八筒八飛!!

無錯!! "36.24.36"牌型是叫前面三隻牌的前一隻至後面三隻牌的後一隻。
明唔明?!!
再看看個終極版:

就係打嘜萬都食得的無敵九飛清一色!!
所以 "36.24.36,打前後一都一鑊熟"

回覆 讚好 不讚 使用道具

麻雀基本功003 – 行運一條龍1

中國人改名果然有一手,一條龍一定有運行!依家就教下大家認識下麻雀的龍點玩
先看看下面的例子
圖一
典型的龍型但同下面的一個又有嘜分別呢?

圖二
分別就是上面個條無眼而下面個條有眼!

無眼龍或獨眼龍有以下幾個特色:
牌的數量一定是1+3的倍數,即係4、7隻牌 (不計自己獨自成一搭牌的數量)
四隻牌叫糊叫第一隻和最尾一隻。例子有 3.jpg 就是叫二、五萬!
七隻牌叫第一隻、中間一隻(或第一飛牌加3)和最尾一隻。
之前圖一的例子就是叫一、四、七萬!!
(其他惰況有二、五、八 或 三、六、九!!相信大家一定聽過吧!)

有眼龍或雙眼龍就有以下幾個特色:
牌的數量一定是2+3的倍數,即係5、8隻 (不計眼的一對和自己獨自成一搭牌的數量)
五隻牌叫手上第一隻牌前一隻牌、中間一隻牌(或第一飛牌加3),和手上最尾一隻的後一隻牌。
即係咁 4.jpg 就是叫三、六、九筒了
八隻牌時則叫手上第一隻牌前一隻牌、第一飛牌加3,
手上最尾一隻的後一隻牌和最尾一飛牌減3。好似好複雜咁!
其實只是得兩個情況
A) 手上有1至8筒索萬,則叫三、六、九,即係圖二的例子
B) 手上有2至9筒索萬,則叫一,四、七!
十分簡單吧!先做做測驗先:

叫嘜?要1秒內答!未想好唔好看下面....

答案是......
答案是無糊叫!無眼龍點會得六隻牌呀!各位兄弟姊妹自己檢討下自己能力吧!
再比一條比大家玩玩:
四隻中變四條八索。和之前例子一樣無糊叫!

咁摸隻七索返黎又應該打嘜? 記得要2-3秒內出答案,下次再講!

麻雀基本功004 – 行運一條龍2 之 雙龍出海

和大家溫溫書先....
無眼龍是4隻或7隻牌,4隻叫兩飛,7隻叫3飛
有眼龍是5隻或8隻牌,5隻與8隻都是叫3飛!
上篇最後的一題:
究竟摸隻七索返黎應該點做呢?
開摃八索? 打出八索? 打出一索?

三個選擇逐個講,先由錯的開始: 打一索
如果4隻八索當一搭,左邊條龍得6隻!
無眼龍6隻不行所以要拉一隻八索頂當!
二至八索7隻牌無眼龍叫二、五、八索,
但大家都知八索已盡了,所以總括只叫二、五索2飛

第二個錯的答案是開摃八索!
開摃後成一至七索無眼龍格局,叫一、四、七索三飛兼可有摸多隻兼摃上番的機會
(所以知道點解打一索錯了吧!)

咁點解打隻八索出去正確呢?先看看打出八索後變成點!
三隻八索放在一起時,左邊龍成一至七索無眼龍格局,叫一、四、七索

如果拉一隻八索去左邊,則成一至八索有眼龍格局,叫三、六、九索
總共是叫六飛牌!!
如果之前開出的一搭是上牌 (例如上234索)
則自摸三、六、九索就會成自摸清一色加平糊底。
實情和開摃後摃上番沒有分別。
結論是打出八索才是正解!

我找這條問題和大家玩玩實情我見太多人諗都唔諗就打隻一萬出去。
也有人諗都唔諗就去開摃。想阻止都阻止唔切...
實情龍頭龍尾有三隻牌的龍型是「雙龍出海」型,
是同時叫無眼和有眼龍的所叫的牌!
(唔知我講嘜請到「行運一條龍1」重溫下!)

看多個例子
叫三、六筒2飛

如果拉隻二筒到右邊 ...  叫一、四、七
總共叫五飛牌!

麻雀基本功005 – 孖三之形1

之前和大家介紹過”36.24.36”好形 (叫最前一隻牌的前一隻至最後一隻牌的後一隻)
今次想和大家講講其他孖三的例子﹕
由淺入深先睇睇上面叫咩?度一度比大家睇下:
咁樣好明顯叫二萬!
咁就叫四萬!
最後咁樣就叫三萬!
總結是叫二、三、四萬!Easy!

再來咁又叫咩?
又度一度看看
跟據上面的經驗我地已經知道"卡窿"的兩隻可以叫糊,
剩餘從上面可以看出是叫三、六萬了

和之前36.24.36不同,如果36同36中間不是相連而是隔一隻牌,
則會改為叫"卡窿"和中間的單眼牌!相信不會太難明白,看多幾次一定會記得!

再來考考大家,咁樣又叫咩?
這次隔兩間....

其實只不過是普通的單吊四萬。不需太花神!

咁樣又點呢?
今次有D唔同,這鋪牌是叫四、五萬兩飛!
只要大家保持清醒,唔洗一、兩秒必定能作出正確判斷
複雜的陸續有來.....

先比一條比大家玩玩︰

摸到咁樣,我地又應該打嘜呢?想知答案請留意下期

麻雀基本功006 – 孖三之形2

究竟要打咩牌呢?

當然是八萬啦!!咁既樣一定要一眼看出答案
這是打完八萬後的樣子

如果有看我上篇介紹的形,由二萬到九萬,
上面的例子不正是雙龍之形嗎?
所以首先叫一、四、七和三、六、九萬
(其實有些雀友會"一、三、四、六、七、九萬"這樣叫,
但我會建議大家應該跟我上面這樣稱呼,
不但可以減少記錯的機會,
還可提高大家找叫牌的思路,從而加快速度)

但多了三隻一萬,就會有多一個可能性....
好明顯是叫一、二萬對碰!
(因為一至九萬正好成三"幢")
正好多了二萬一飛!

總括是叫(一、四、七) (三、六、九)(二)萬,七飛!
(咁樣叫才是我的心法)
明唔明?
二排相連三隻牌在頭或在尾再粘住一條龍,
首先會有一款雙龍型叫法
(所以點解我要先教大家雙龍型先,大家明啦!
其實之後好多的麻煩型變種都是由雙龍變出來的)
之後會唔會多由對碰形生出的一飛叫,
就要看抽出對碰的牌後剩餘的成唔成事啦!

看看下面例子大家可能會再明D
雙龍叫: 一、四、七、三、六
如果抽出"對碰",會多叫一飛二萬
總括是叫六飛!

眼力及數章訓練

最後到練習實戰既部份!
以下有三副牌,究竟邊個食糊機會大D呢?
試試由大至細排出來!

A) a.jpg
B) b.jpg
C) c.jpg

答案

首先應該一眼認出龍型所在...... 左邊是雙龍,叫1、4、7、3、6 (唔明請看之前教學!)
基本上已有9成

右邊基本叫6、9
所以總括叫1、4、7、3、6、9!
而機會是1(4)、4(3)、7(3)、3(3)、6(2)、9(4) = 19

到B了....
左邊是36.24.36型,叫1至5
右邊叫5、8
所以總括叫1、2、3、4、5、8!
而機會是1(4)、2(1)、3(3)、4(1)、5(3)、8(4) = 16

到C了....
左邊同樣地是36.24.36型,叫1至5
驚大家看不到,這次拆細D
右邊叫4、7 (但4已經死了)

但有四隻當然會有些特別!
叫多飛6
所以總括叫1、2、3、5、6、7!
而機會是1(4)、2(1)、3(3)、5(3)、6(3)、7(4) = 18

答案是 A > C > B

雀聖

水晶晶 發表於 2012-5-26 17:59
打牌都得?服咗你

都係同D朋友/屋企人久唔久打一次...

tung1871 發表於 2012-5-26 17:48
眼力及數章訓練

最後到練習實戰既部份!

九子連環

呵呵。

一次過講哂。

九子連環係

小窮維尼 發表於 2012-5-26 18:04
呵呵。

一次過講哂。

你仲有大把野教啦~~

tung1871 發表於 2012-5-26 18:03
都係同D朋友/屋企人久唔久打一次...

我唔打嘅

十三幺叫十三飛

鸚鵡王子 發表於 2012-5-26 18:15
十三幺叫十三飛

都可以係叫一飛...

tung1871 發表於 2012-5-26 18:14
你仲有大把野教啦~~

我邊係教?

純粹感受分享

唔打係好事~~
逢年過節多返好多私人時間...
而家一過年, 三日有兩日都係貢獻比外母打牌...

小窮維尼 發表於 2012-5-26 18:15
我邊係教?

純粹感受分享

"講"...
我打錯字...