[麻雀消閒] 小窮麻雀經四

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

《麻雀枱的故事》
以前的生活, 冇乜特別的娛樂, 捉棋、打紙牌(十五胡)、打麻將, 就是香港人茶餘飯後的最佳娛樂。

還記得小時候大班姨媽姑姐舅父去郊外旅行燒嘢食, 除咗嘢食飲品之外, 仲會帶埋麻將板同麻將, 可想而知, 麻將在當時, 同港人的生活已經有不可分割的關係...

同而家一樣, 嗰個年代亦都有唔少宅男, 話說有一個宅男成日都識唔到女仔 , 平時得閒就搵啲工友叔友輩打吓麻雀消遣吓, 有一日有個叔父同佢講: 你星期六得唔得閒, 上我屋企打牌啦...

嗰個宅男不疑有詐, 有牌打自然托塔都應承...

到咗星期六, 就上咗個叔父喺新填地街的屋企 ...上到去, 佢發現.....

原來已經「三缺一」, 咗枱等緊咗佢好耐... 佢就連忙say sorry

如是者兩個東之後, 又係開飯的時候, 就喺呢個時候廚房走出一個妙齡少女, 捧住三餸一湯過唻...

呢個係我姪女呀, 專登上唻煮飯俾我哋食架...

宅男呢個時候恍然大悟, 亦都「生螆貓入眼」...

一個平凡的愛情故事由一張麻將枱開始, 而世間上就多咗個小窮雀精...

討論

分後補發表於 2012-5-30 21:24
麻將運動, 係一個高度講求技術及運氣配合的博奕! 講到咁pro咁, 簡單啲唻講, 其實坐得落去, 唔多唔少都信「邪」。 咁乜嘢「邪」的可信性好啲呢, 不妨大家都唻吹吓...

【三娘教子】
顧名思義, 即係作為男人的你, 將會與三個女人一齊打牌, 形成一個三娘教子的格局! 但係遇上呢個局, 係咪一個會輸呢??? 咁又未必喎!!

但係又點樣理解呢個傳統智慧呢?
其實遇到呢個局面, 最怕就係輸心理。
首先會認定女人會幫女人, 自己就成為「被誅」的唯一對象。

第二, 可能係輸外在環境, 所謂「三個女人一個墟」, 坐埋一齊, 上至陳師奶老公個二奶, 下至賣魚勝戴咗綠帽, 無一不談, 你抵得住呢一個「音波」轟炸, 而又不打錯牌的話, 其實根本冇乜話一定會輸...

回覆 讚好 不讚 使用道具

【十摸九便宜】
上家打一隻牌, 在可要可不要的情況下, 都係以摸牌為上著。

呢個傳統智慧, 小窮覺得都係50/50, 好視乎牌面、已打出的牌以及該局是初、中還是尾段...

初段一定不可急於上牌, 摸牌可以構成更多的變化;

如果到中段, 還是無乜起色, 偷章上牌無可厚非, 亦都可以郁下, 望轉一轉運...;

到尾段, 除非已達有胡非叫不可的階段, 摸牌打熟章乃安全之策...

【有食唔食 罪大惡極】
叫胡有對手出銃唔食胡, 諗住博自摸...

坐得落麻將枱, 你唔好話俾我聽你唔貪, 但係貪, 要貪得其所...在順風順水的情況, 這還可以用一舖半舖唻試, 但係在弱勢的情況下, 小窮勸你就唔好做呢啲「高危動作」...

話說有一次小窮打廣東牌處於輸錢的狀態, 有一舖係咁...
1索.png 2索.png 3索.png 上咗一二三索落地

手執 東.png 東.png 3索.png 4索.png 5索.png 6索.png 7索.png 8索.png 9索.png 9索.png
叫東九索對碰三番牌

上面出咗一隻東, 時為中段初期..

上家打東, x你, 三番, 點翻本, 唔食, 摸九索 , 正呀, 跟章打東...

跟住再摸隻二索, 清一式, 147258六飛

今舖仲唔有機追番啲, 車隻東出去...

碰!!!

仆街 ...有人嗌碰, 個心當堂涼咗一截, 相信大家都估到咩事...

其實仲有一種係「極邪」的事情要避之則吉, 小窮又想個關子, 不如大家講吓麻將枱邪門事, 講中我想講的, 就加吓分助慶啦~~

乃唔係想講四個人一齊打西

頭ROUND 唔好四個都打西

小窮維尼 發表於 2012-5-30 21:04
其實仲有一種係「極邪」的事情要避之則吉, 小窮又想個關子, 不如大家講吓麻將枱邪門事, 講中我想講的, 就加 ...

当然是4只西喇,一齐归西嘛~

HKOXSEX 發表於 2012-5-30 21:11
乃唔係想講四個人一齊打西

比乃和曼联早过我添~

felsino 發表於 2012-5-30 21:15
比乃和曼联早过我添~

乜乃咁遲

其實仲有一種係「極邪」的事情要避之則吉, 小窮又想個關子, 不如大家講吓麻將枱邪門事, 講中我想講的, 就加 ...

四個都打西?

邪門事....... 等叫胡, 最後唔見左隻牌 ?

我知熊仔餅你想講《一筒(同)歸西》 36.gif

仲有d 露事業線念令你分心....

7poor通知乃们早,通知我太迟~
7poor5公平~

《麻雀枱的故事》
以前的生活, 冇乜特別的娛樂, 捉棋、打紙牌(十五胡)、打麻將, 就是香港人茶餘飯口的最佳 ...

你係真正打麻雀愛好者

一筒加四隻西

felsino 發表於 2012-5-30 21:20
7poor通知乃们早,通知我太迟~
7poor5公平~

乃掛住睇 av 

waiking 發表於 2012-5-30 21:12
頭ROUND 唔好四個都打西

頭圈 試過四個都打西又ok喎