5月股災 強積金人均輸近萬

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

5月股災 強積金人均輸近萬

【明報專訊】內憂中國經濟硬着陸,外又受歐債問題困擾,港股5月累計瀉12%,創下98年來最慘情的5月,亦應驗「Sell in May」的金魚缸智慧。即使不炒股票的打工仔,亦難免要輸錢,截至5月25日止,強積金月內總體平均跌約6%,幾乎抵消了頭4個月的正回報。以強積金總資產約4000億元計算,一個月內蒸發近240億元財富,平均每名有供款的打工仔輸近一萬元。

有基金專家提醒,股市波幅大,供款人要保持貼市,適時調整自己的組合。根據數據供應商理柏提供的資料,由4月30日至5月25日期間,本港整體強積金平均回報率為-6.15%(見表),當中以股票基金最傷,平均虧蝕9.54%,股票基金中又以中國輸得最多,反而歐債問題起源地的歐洲基金虧蝕較少。

股票基金重災 平均虧蝕近一成

根據強積金管理局的數據,截至今年3月底,全部強積金計劃總資產約3907億元,以全港250萬名有供款的打工仔計算,6.15%損失相等於每人虧蝕9777元。理柏香港研究主管黃澤銘解釋,期內股市受歐債問題困擾,環球股市都表現欠佳,今年升幅已「回返晒」。

強積金顧問駿隆集團董事總經理蕭美鳳表示,歐債問題未能於短時間解決,本港股市相信會維持上落市一段較長時間,波幅亦非常大,「(打工仔)要保持貼市,最好每月望住」,並視乎手頭組合適時再作分配。

專家:市况不明 宜股債混合

她指出,MPF不是單一股票,每隻基金可能包括40至過百隻股,現時市况混亂,不建議揀一些自選組合基金,反而四至六成股票混合型基金,基金經理會因應情况增持現金或債券,風險程度相對較低,但亦不會過分保守。她提醒,投資者最重要是保持冷靜,不可因為股市下跌而太過擔心,反而做錯決定。

永明金融高級副總裁陸季嬋則認為,強積金本身屬長線投資,若直接轉移已蝕錢的組合,變相實現了虧損。「現時僅是紙上損失,不等於60歲之後仍是虧蝕。」

潤地中海外 5月大幅跑贏大市

另外,港股昨日一度急跌312點,其後在內銀股帶動下收窄跌幅,恒指收報18,630點,下跌61點,統計全月大跌2464點或11.7%,幾乎蒸發年初至今的升幅。

傳統市場智慧是「五窮六絕」,但統計港股過去15年的表現。每逢5月大跌逾3%以上,6月都不能看得太淡。過往只有1998年及2008年時,6月股市延續5月的跌勢,但其餘4次均能扭轉劣勢,1999年更反彈逾11.4%(見表)。總結藍籌股在5月的表現,當中以華潤電力(0836)表現最好,僅按月跌0.9%。較意外的是,兩隻內房龍頭股華潤置地(1109)及中海外(0688)皆大幅跑贏大市。

明報記者 葉浩霖、岑梽豪
一個月跌十零個巴仙就當股災
跨咗D啩
回覆 讚好 不讚 使用道具

平均虧蝕9.54%﹣ ﹣
唉 就65果D 一次你左10﹪ 你都咪話唔慘
搞咁多做咩 不如存係銀行 通脹都係5﹪

我覺得強積金管理人食水太深了!

在下份強積金是高風險!08年前最高賺12-15%,之後好似從來未正數過! 依家大約蝕25-30%! 唉!算吧啦!到我65碎攞返舊錢都應該夠去北海道旅遊一次貢大把!想靠佢養老就死得好快!
不過D積金公司就年年最少袋百幾億!呢個十九廢柴政府幫積金公司同基金佬打搶香港人同埋K隆星人D血汗錢! 真係冇眼睇!

其實大家又真係無須太悲觀
老强係超長線投資
現在跌市週期亦即係不斷低位入貨
平均成本效應到牛市就顯現
如有賺唔想落返底
到時轉换超低風險基金便可

正因為老强使費唔平
所以更加要沉住氣
否則頻頻轉換基金
一出一入好蝕章

唔知當年政府邊個廢柴咁史橋! 出埋d 咁計!
養埋晒d 無聊人~
仲要65歲先有得拿!
唉!

乜而家啲老強公司吾係做到好靚嘅咩?每月收幾多手術費冇人知,只係俾條數你睇賺定蝕!好似我份行利。出出入入完全吾使錢買賣跟價位!

benwongkk 發表於 2012-6-3 00:35
乜而家啲老強公司吾係做到好靚嘅咩?每月收幾多手術費冇人知,只係俾條數你睇賺定蝕!好似我份行利。出出 ...

相信如果你問到
老强公司都會答你嘅
但應該間間收費都你咁上下

茄輪王 發表於 2012-6-3 00:45
相信如果你問到
老强公司都會答你嘅
但應該間間收費都你咁上下

小弟明白啊!就算擺係度吾郁手術費都一定要收,所以有時間跟下個市出入下都無防!

上年我間強迫金公司先我同蝕左12%, 今年真係無眼睇

真係無眼睇

好彩MPF 係長線, 唔理啦, 心會好過D

141廣告部 發表於 2012-6-6 15:35
股乜災 依然有18800点 到萬五 六至講

應該.....唔會咯啩!!!

回應 johnho141 #1 的帖子

希望個市快d好番~

Suppose the MPF is very long term, don't worry too much.

回應 茄輪王 #6 的帖子

本來平均成本係一個好方法,不過又要佣金,毎年又要管理費,到時都五會賺好多

kmpkw 發表於 2012-6-7 01:18
回應 茄輪王 #6 的帖子

本來平均成本係一個好方法,不過又要佣金,毎年又要管理費,到時都五會賺好多 ...

最重要食到個爆炸性升浪
高風險基金往往可以做到
雖然平均成本中和風險同回報
但長線向上都仲有大把肉食