[麻雀消閒] 奇難雜症(二)

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

廣東牌,枱例定了任何十二張皆要包自摸.....

咁一家十二張落地,然後摸隻花食花糊,咁應唔應該要供十二張果條友包自摸呢?我就多數無打花,所以都無遇過呢種情況,大家有乜高見?
我覺得應該要照包自摸
回覆 讚好 不讚 使用道具

花糊應該無得包自摸掛...
前7只都係自己摸返來...又唔可能係人地攻到你有7只花...

應該花胡係唔洗包,因為食胡方式同進章無乜關係

花糊唔關十二章事

唔洗包

12章包自摸
係講清一式

就算係打全銃

唔係清一式都要包的話

花糊點都唔會計落去

因為都唔關供到12章嗰一張牌事。。

我覺得唔洗包, d花都唔關果十二章事

以上個案,我曾經係聯誼會見過,當時打12章果位同另外2家都拗到面紅耳熱,佢既理據同以上各位刀係一樣,堅持唔包,後尾引來老板同多人圍觀,一d老雀係話要包,原因係佢比人12章,雖然唔係食呢隻,但因為呢章碰/上已經改動左整個牌局而導致人地自摸,就算係花胡都係佢搏牌引致,所以要包,最後果個人都同意比左$

parma 發表於 2012-6-6 12:28
以上個案,我曾經係聯誼會見過,當時打12章果位同另外2家都拗到面紅耳熱,佢既理據同以上各位刀係一樣,堅持唔 ...

呢個理由又幾有道理,雖然之前都係偏向''唔使包''...但又駁唔到呢個講法添

麻將我鍾意啊

呢章碰/上已經改動左整個牌局<< 我覺得唔太合理, 十二章後冇話唔比其他人再上同"Bon", 其他人都會改動左整個牌局

回復 lilcp #11 的帖子

其實十二章要包我覺得係因為唔想d人博左,人地要左佢隻牌多左章,人地食既機會大左,所以要包,如果十二章左,唔係包o個個都會博,不過一博已經出左銃

回復 lilcp #12 的帖子

我認為九張落地已經係一個警戒線,但九張落地都仲有機會未有糊叫,但如果有一家九張落地都仲供佢十二張,變成可說是必有糊叫,供者要包自摸是對其他兩家較公平的做法

呢個問題好簡單正如你滖大條女,咁你話駚唔駛包,
十二張此終因你而起,so.快d比錢

靚爆鏡 發表於 2012-7-5 09:26
呢個問題好簡單正如你滖大條女,咁你話駚唔駛包,
十二張此終因你而起,so.快d比錢 ...

嘻嘻,十二張都要食出先收得禾錢,個囡囡生得出先嚟問禾攞錢喇

真正ge例唔清楚,依家d人打牌好多例都因個人喜好改左

但我通常見到都唔洗包

回復 逗利是佛 #1 的帖子

生活太不容易了

睇下你同朋友打~定出街打,有時自己改例~得唔得無所謂la同fd打

12 章包自摸當然包括自摸花糊,不論其人做甚麼牌,最終自摸食糊,最後之花如同百搭.

爬山狗 發表於 2013-7-2 19:42
12 章包自摸當然包括自摸花糊,不論其人做甚麼牌,最終自摸食糊,最後之花如同百搭. ...

其實十二章要包自摸的''立法原意''應該係供佢十二章,係一定提高咗佢叫糊的機會,因為九章落地未必有糊叫,但十二章落地可以說是必定有糊叫,因為一鋪牌無可能隻隻都係絕章,所以假切轉唔到章叫糊講來有欠公允。

咁問題就嚟嘞:到底我供佢十二章有無提升到佢食花糊的機會呢?而我又應否因為供到佢十二章之後食花糊,而代其他兩家俾埋錢呢?

四家都有共識就最好,訂為台例,所謂家家有求,邊個都唔知幾時先食到一鋪咁既牌