樓主: 馬後砲

4G 網

馬後砲 發表於 2012-6-5 23:26
某電訊商提供4G服務,
有冇師兄試過?

我相信要等多兩三年至會普及

而家有 4g 嘅公司太少

價錢未普及

觀望嘅人就大把
waiking 發表於 2012-6-13 08:46
我相信要等多兩三年至會普及

而家有 4g 嘅公司太少

其實4G同3G有乜分別?
快左幾多?
馬後砲 發表於 2012-6-13 08:51
其實4G同3G有乜分別?
快左幾多?

數據上計

理論上達到3G 嘅10倍

但數據嘅嘢....

我喺陳列室試過 play youtube

又真係快到好似條片喺 hard disk 存取咁快

拉條快速搜畫 bar,等都唔洗等就有嘢睇
啱啱今日轉左4G,但禾用iphone 4 唔覺有快到,

要等部SIII到手先知快幾多......
馬後砲 發表於 2012-6-12 12:20
是因為價格問題?

制式問題多 d

在 2G 時代, GSM 得兩間, 中移動同聯通. 中移動係老大哥, 覆蓋遠比聯通好, 所以大多數人都用中移動. 但係去到 3G 年代, 就三種制式三個台, 國產制式 TD-SCDMA 係中移動, 全球最通行制式 WCDMA 係聯通, 美日制式 CDMA2000 係中電信

咁就難搞喇, 熱門手機一律以 WCDMA 為主, 但大陸就一直都未落實攜號轉台, 用開移動既人好多都唔想轉號碼, 所以唯有用返移動行 2G. 至於移動自己個 3G, 得大陸先至用, 頂尖型號好多唔會轉登出, 所以手機選擇比較弱, 中電信情況都係差不多

但以上只係講手機市場

流動上網反而好多人用, 大陸流動上網 plan 唔係太貴, 而且用 USB 手指加分享器上網就三種制式都有幾百蚊 USB modem 選擇, 又甚至用聯通上 3G iPad/tablet, 所以反而多人用. 你去大陸商場, 亦唔難見到 d 細舖既人用 notebook 插 USB modem 上網
其實...4G除左bandwidth之外...stability如何...

3G我唔覺得唔夠快, 而係有時收得唔好

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-26 19:00