買電腦5000元可以有什麼config 又快又正,不計mon

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

有沒師兄可指供!!!!thx
回應 23174567 #1 的帖子

什麼用途?
打機,上網,文書?
繪圖?
電影制作?
回覆 讚好 不讚 使用道具

上網睇網頁,睇即時股票,好多時用到ADOBE FLASH

馬後砲 發表於 2012-6-7 09:00
嘩,搵食工具播,
洗唔洗用两個mon,
一個睇即時報價,

一個都夠,用個16:9並列兩個網頁

23174567 發表於 2012-6-7 00:13

咁要砌個4柒心至得啦

如果淨係上網真係冇乜特別喎

三、四千已經好夠

以上兩位師兄有乜CONFIG 好介紹

23174567 發表於 2012-6-7 12:59
以上兩位師兄有乜CONFIG 好介紹

I7 4-核心,
或者 AMD BULLDOZER 8-核心都差唔多, 8G RAM

DISPLAY CARD 最好搵張 有 DUAL DISPLAY.
話唔定有日你有兩三隻股票追緊價,
攤開唔同MON可以同時睇,唔洗CLICK來CLICK去

其他BLUE RAY DVD, HARDDISK 嗰的都STANDARD

搵隻大POWER的牛,冇咁易HANG機

5000蚊唔連mon+唔打機,其實已經可以砌到部唔錯既電腦
e.g Ivy bridge 既 i7, 8G-16G Ram,靚機箱,靚火牛, SSD harddisk

namyrd 發表於 2012-6-7 19:55
5000蚊唔連mon+唔打機,其實已經可以砌到部唔錯既電腦
e.g Ivy bridge 既 i7, 8G-16G Ram,靚機箱,靚火牛, SS ...

其實ivy同sandy有乜分別?

回應 馬後砲 #12 的帖子

由於今次IVY係intel既Tick-Tock中既Tick,即係上一代sandy既製程更新,所以ivy唔會有太大既驚喜

以我所知比較明顯既分別:
ivy 製程:22nm , sandy: 32nm ,理論上應該更加慳電同有比較好既超頻能力(或空間)
ivy既GPU比sandy既強,ivy用Intel HD Graphics 2500/4000, sandy用Intel HD Graphics 2000/3000, ivy既GPU支援DirectX 11, 但sandy既只支援DirectX 10.1

CPU性能方面ivy應該會比sandy好小小,不過唔係太明顯,GPU性能方面ivy亦都應該比sandy好,而且應該明顯過CPU上面既性能,話晒都支援多D新技術

其他既分別就等其他ching補充

但我覺得科技既野,有新既就梗係買新啦

namyrd 發表於 2012-6-7 21:36
回應 馬後砲 #12 的帖子

由於今次IVY係intel既Tick-Tock中既Tick,即係上一代sandy既製程更新,所以ivy唔會 ...

INTEL 話 IVY 用3D TRANSISTOR, 唔知又系咩來?

登錄/註冊後可看大圖

如果只係上網睇野, 尤其唔打機, mon 又唔駛, 講真, 一半 budget 都有得玩

只係上網講砌機既就下下都要最新最快最多 core CPU, 超勁 display card, 水塘咁多 RAM, 分分鐘仲要埋 SSD, 咁就多多都唔夠

其實樣樣都用二線貨色, 好夠. Windows 就最緊要夠 RAM 者, 有閒錢去裝 8GB 固然好, 但記得要行 64-bit Windows. 否則, 3GB 都 ok 喇

去腦場拎人地 d 單張睇睇, 拎多幾間格下價比較下 config, 就知架喇

回應 馬後砲 #14 的帖子

好似話以前既電晶體都係2D,宜家intel做到將3D 電晶體量產化,改用左3D電晶體後除左可以增加運算速度外,仲可以降低功耗同縮小晶片尺寸,相信下一代既intel產品會繼續採用呢種技術

一个看你用途啦,一个看品牌。

lli0088 發表於 2012-6-12 04:50

品牌重要嗎?

lli0088 發表於 2012-6-12 04:50

我從來唔買套裝機

只會睇配件質素