寶馬可能出七前速手波,已申請排檔位專利

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

登錄/註冊後可看大圖

繼波子991呢代嘅911 (真係好鬼撓口) 出咗七前速手動波箱之後,睇嚟寶馬會係下一個大廠出超過六個波嘅手排波箱。

據 e90post.com 報告,上圖係寶馬申請專利時嘅附件圖。特別嘅地方,係後波同7波位係左右兩邊而唔係極左同極右時推上拉落。我自己平時停定有個手勢係空波時撥左撥右確定係空波先鬆極力子。呢個設計對於我嚟講可能要時間適應。

而呢個設計除咗應用喺有極力子腳踏嘅手排外,亦有一個電腦控制極力子嘅手排,即係好似當年Alfa Romeo Selespeed個設計。不過既然都用到電腦控制clutch, 點解唔用撥片轉波就算?又唔係有一隻腳clutch一隻手轉波嗰種全人性操控嘅棍波感,呢個設計係咪多此一舉?

另一個融合咗高科技嘅設計,係為咗避免因為多咗波段而排檔距離密咗導致嘅入錯波問題,寶馬就利用咗 electromagnetic fluid, 即係喺法拉利,Corvette ZR-1, Cadillac CTS-V 同 Audi R8 避震器入面嗰種液體嘅技術,當高轉數時轉波而隊錯落太低嘅波段之前,或者行緊前而企圖入後波之際,呢種液體就會通電而令到檔位嘅機械系統防止你會入錯波。

唉,揸棍波就係要 raw… 做乜要搞到咁複雜呢?

登錄/註冊後可看大圖

以後唔知有無8前速呢?
回覆 讚好 不讚 使用道具

回應 rickyno173173 #2 的帖子

Techically 冇問題

七前速棍波???

回應 Addicted #1 的帖子

真係有d復習左...

自己平時停定有個手勢係空波時撥左撥右確定係空波先鬆極力子 ----> definitely a problem to me too -_-

and MT nowadays are becoming more and more AT liked, and they are having too many gears, 6 is perfect for me , although i welcome new tech stuffs

some big trucks have 15-20 gears, wonder how the driver manage?

保時捷新911已經有7速手排了

回應 柯林0458 #8 的帖子

謝謝回覆,我第一句也提及了

阿~~無意冒犯也無意胡亂灌水,眼誤,煩請見諒阿

heel toe 會好煩,好易拖錯