律师这行有前景吗?

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

律师这行有前景吗?我有一个表弟想学律师。。。

其實前景唔應該由行業本身去界定

最主要係睇有無興趣, 自己能力同定表現

正所謂行行出狀云

你唔努力, 入左幾有前景的行業, 結果都只會失敗
lli0088 發表於 2012-6-12 05:19

有人講過
要喺任何一份工作做得好
首先係要你要ENJOY做嗰份工
如果唔係,點都冇前途
所以,未問前景,我會問佢,點解想入行先

當然,為咗前景好都可以係一個理由!
不過我見十個睇「前景」入行嗰啲人
十個都唔會做得長
因為「前景」唔係一個你日日努力工作嘅動力

有啲人為理想,有啲人有自己嘅獨特理由
例如我識人入行,係因為自己細個嗰陣俾人綁過架
跟住個賊俾差佬拉咗,但係審完放番出嚟
佢超唔忿氣,所以要入行伸張正義

前景:個市比起前幾年好番好多
雖然未番97嗰種雞犬升天嘅感覺
但係至少唔多聽到話啲律師行唔請人或者裁員

最有前景相信依然係做大陸野
識講流利普通話會有極大優勢
如果肯番大陸做野更加着數

訴訟方面
官司數量一直都有下降趨勢
以前高院入稟狀嘅數目下下過萬
今時今日年尾埋單通常有三四千已經偷笑
近年有兩件事直接影響到訴訟量

第一,係民事司法制度改革
法庭唔會再俾啲人拖件案
同埋對律師代表喺一件案入面嘅要求高咗
變咗啲人會小心啲先至告

第二,係變相強制調解
雖然而家仲未係強迫雙方一定要調解
但係唔試嘅話法庭會問好多問題
變相個個都會試吓
有時有啲案真係會調解成功
變咗訴訟又會少咗

總結:前景依然係好,但係睇際遇同自己能力囉

smuck141 發表於 2012-6-12 10:07
有人講過
要喺任何一份工作做得好
首先係要你要ENJOY做嗰份工

咁如果我話我入行

係因為以前kidnap過人, 打甩左

發現咁樣可以逃避責任

於是立志1幫壞人

你信唔信
lawson. 發表於 2012-6-12 14:31
咁如果我話我入行

係因為以前kidnap過人, 打甩左

哈哈,如果真係咁
咁就真係一樣米養百樣人,行行出狀元囉
smuck141 發表於 2012-6-12 16:26
哈哈,如果真係咁
咁就真係一樣米養百樣人,行行出狀元囉

重要唔係果度,

重點係

會唔會我當年kidnap果個係乃呢
lli0088 發表於 2012-6-12 05:19

我有少少意見,見你打簡體,唔知你表弟大陸人定香港人
如果係大陸人,我建議你表弟不如考D工商管理仲有出路有前景。
大陸既法律首先係偏向強權高官的一面,富人有錢都唔駛請律師,
佢地同D高官拍拍博頭,就咩都掂。
而香港律師行有時要做公司註冊,結婚證明D程序野,中間有好多paperwork
同樣你有人事,根本唔駛搞程序搞paperwork。
仲有,大陸做律師好辛苦,
香港告一個人,你提出疑點,就可以進入司法程序,雙方再搜集證據(大概)
大陸你告一個人,必須有十分明顯既證據,否則法庭有權唔受理。完
發過豬頭丙啦
Exone 發表於 2012-6-13 11:53
我有少少意見,見你打簡體,唔知你表弟大陸人定香港人
如果係大陸人,我建議你表弟不如考D工商管理仲有出 ...

你講大陸方面的意見我保持中立
但在香港方面
其實律師係分為訴訟律師(所謂大律師)
同事務律師(所謂律師)
兩者的工作性質係唔同的
但兩者都有機會要做paperworks
而你所講有人事就唔駛做paperworks
我唔係好理解你指咩
如果你的人事係指可以安排你去一間唔駛你做的firm
又或者可以令你有生意到咩都請人做的話
你當然可以咁講啦, 唔係, 律師都係一份工作,
都係要做的
最後, 在香港提出訴訟, 並非如你所講有疑點就可以提出
事實上, 是否提出訴訟係有好多野要考慮的
肥叔叔 發表於 2012-6-13 13:11
發過豬頭丙啦

都矛你咁發

我同阿煩發毛丫麻
肥叔叔 發表於 2012-6-13 15:18
我同阿煩發毛丫麻

乃成日食hg

我試都矛錢試呀
lawson. 發表於 2012-6-13 15:17
你講大陸方面的意見我保持中立
但在香港方面
其實律師係分為訴訟律師(所謂大律師)

因為一直係講緊大陸方面既律師前景問題,
而並未分類訴訟律師或事務律師,只不過係彥彥而談,
文筆唔好,並未正確引導讀者是我的不是。

因為親人一直從事國內既律師行業,所以清楚多少少國內法律事務。
在港法律事務及相關程序,我....保持中立,哈哈
Exone 發表於 2012-6-13 15:34
因為一直係講緊大陸方面既律師前景問題,
而並未分類訴訟律師或事務律師,只不過係彥彥而談,
文筆唔好, ...

哦, 明白

其實大陸同香港係法制上係好唔同的

因此律師的工作, 職能亦好唔同
lawson. 發表於 2012-6-13 15:23
乃成日食hg

我試都矛錢試呀

你北上做皇帝,  我去HG又點, 趕趕趕
肥叔叔 發表於 2012-6-13 18:00
你北上做皇帝,  我去HG又點, 趕趕趕

我北上係揼d88蚊三個中的cheap cheap正骨

冰好似你咁玩得咁high喎
要有學歷先得...
能做到律师都不会差到哪去~
我有個老友做左幾年律師
月入幾皮單身仔好多女圍
if you ask for my opinion, i would say pharmacist would be the best career, trust me. 6-7 hours a day and 48k a month. if you want to earn more, you can run your own pharmacy.

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-3-28 19:41