豁免計算樓面面積 - 溱岸8號例子

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

開個新帖, 同大家講下一幢新樓其實有幾多地方係政府批准豁免計算樓面面積, 呢類面積其實就係發水既一部份原素, 當然由於計算方法比較複雜所以詳細唔會係呢度解釋了. 今次就地取材用溱岸8號做例子!!!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

1. 窗台
大家都知窗台(深度唔超過500mm)係唔會計樓面面積, 所以唔多講了, 唯一想講其實每一間房政府只批准有一個窗台, 所以如果想將兩間房打通, 而每間房原本都各有窗台的話, 其實於法例上係有問題的. 大家要小心了!

2. 露台
環保露台有助通風, 鼓勵增加採光, 所以可以豁免計算樓面面積. (溱岸8號於此項共豁免了2,452平方米的面積)

3. 機電設備
所有錶房, 管道, 垃圾房等等, 由於都係令用家能安全同係衛生既情況下使用, 所以都係唔會計樓面面積既.

4. 工作平台
原意係用黎晾衫用, 不過依家似乎太細細到無乜用...... (溱岸8號於此項共豁免了1,471平方米的面積)

5. 冷氣機平台
同機電設備一樣, 由於都係令用家能安全同係衛生既情況下使用, 所以都係唔會計樓面面積既, 不過其面積不能太大.

6. 加闊公用走廊及電梯大堂
為左鼓勵公用走廊及電梯大堂能夠舒適同通風, 加闊公用走廊及電梯大堂都可以豁免計算樓面面積. (溱岸8號於此項共豁免了3,056平方米的面積)

7. 非結構預製外牆
為左鼓勵增加預製構件, 減少地盤施工從而減少污染及噪音, 非結構預製外牆可以豁免計算樓面面積. (溱岸8號於此項共豁免了2,867平方米的面積)

8. 隔音翼牆
環保設施一部份, 能令業主減少受噪音滋擾, 所以可以豁免計算樓面面積. (溱岸8號於此項共豁免了77平方米的面積)

9. 空中花園
鼓勵環保設施, 有助通風減少屏風效應, 所以可以豁免計算樓面面積. (溱岸8號於此項共豁免了1,951平方米的面積)

於有公佈既獲豁免計算樓面面積已經有約11,874平方米, 仲未計平台以下可獲豁免計算樓面面積的部分例如會所等等.....
根據沙田分區計劃大綱圖顯示, 該地塊最大可建樓面面積為90,655平方米, 唔計平台以下可獲豁免計算樓面面積的部分, 簡單地講溱岸8號已經比法例可建面積起多左1萬1千平方米了.......  發左約13%水.....
煩惱 發表於 2012-6-12 16:13
一直我刀 9 5 清楚 .... 可建樓面面積係咪指建築面積 ...

可建樓面面積 (Gross Floor Area)
根據香港法例 第 123F 章 - 建築物(規劃)規例 第23(3)(a)條
建築物的總樓面面積為在每層樓面水平(包括地面水平以下的任何樓面)量度所得的建築物外牆以內面積,連同建築物內每個露台的面積(以露台整體尺寸計算,包括其圍邊的厚度),以及建築物外牆的厚度。

實用面積
發展商的實用面積往往大於政府核准的可建樓面面積,因環保露台、分體冷氣主機的機房等等,往往計算在實用面積之內。發展商的理由為這些設施均需要建築費,但往往沒有分列出來。

建築面積
售樓書中的建築面積一般是指實用面積加上公共設施的面積。
回覆 讚好 不讚 使用道具

而家唔係唔比發水架咩...........

討論

唔係唔比, 係有管制......發表於 2012-6-12 16:27

一直我刀 9 5 清楚 .... 可建樓面面積係咪指建築面積 ...

應該唔系, 可建樓面面積系用來符合批地條件的

咁複雜, 好在E度少咁計

呀吓 發表於 2012-6-12 16:05
開個新帖, 同大家講下一幢新樓其實有幾多地方係政府批准豁免計算樓面面積, 呢類面積其實就係發水既一部份原 ...

下次睇樓叫埋你幫幫眼先

可唔可以簡化少少 ? 爭拗就少D

鸚鵡王子 發表於 2012-6-12 17:17
下次睇樓叫埋你幫幫眼先

太複雜, 唔識計, 都係留比你呢d專門人材去計

entry1 發表於 2012-6-12 17:28
太複雜, 唔識計, 都係留比你呢d專門人材去計

我叫你幫幫手 我又點會係專業人士

鸚鵡王子 發表於 2012-6-12 17:31
我叫你幫幫手 我又點會係專業人士

sorry 引用錯左姐

新樓發水有D真係好誇張...
地產商之所以咁發達, 發水幫左唔少忙

好複雜

岩晒煩版..... 夠晒煩!

呀吓 發表於 2012-6-12 16:27
根據香港法例 第 123F 章 - 建築物(規劃)規例 第23(3)(a)條
建築物的總 ...

明白晒,多謝師兄指教.

數十年後有機會買樓再睇

太離譜

建築物的總 ...

But many Gross floor area also include 窗台 area...!??

討論

Not exactly. No one will waste GFA on bay windows.發表於 2012-6-13 09:31

電梯大堂 都可以豁免計算樓面面積......

OPUS & 溋玥, 珒然, I think the lift are all in the floor area.....

建築物的總 ...

gave wrong comment tim...supposed to say...'at the end of the day....the developer just tries to make everything confusing/hard to understand to suck more of our money....

nicholasnick 發表於 2012-6-13 07:12
電梯大堂 都可以豁免計算樓面面積......

OPUS & 溋玥, 珒然, I think the lift are all in the floor area ...

Depends in how you define floor area.
Anyway, they can always choose not to go for the exemption to wider corridor or lift lobby, as there are conditions to be fulfilled for the exemption.