殯儀入行情況

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

想問下e+殯儀係點樣入行法, 係唔係仲好似以前咁要認人系裡面做先可以入到行, 因為聽人講做殯儀 li 行 ga 人工都係唔錯下, 但無乜具體人工同相關職位 ga 資料.

有時聽 d 鬼故節目話, 做殯儀 li 行 ga 人, 一定要受得住 d 陰氣先有條件做, 所以 d 人都會安排一下 d 求職者系殮房過一晚夜先, 然後第二日會先叫佢地返屋企, 再過多幾日會問候下 d 求職者有無病或身體唔舒服, 如果有時就即係受唔住 d 陰氣, 無條件做殯儀行業, 唔知係唔係呢~~?

部份殯儀館同長生店都有登廣告請人
不過新入行既其實人工好難話好高

而且好多唔同既工種都依然行緊師徒方式
好似行街/堂倌/喃嘸等等...

至於要人先訓一晚殮房...
就我所知可能性極低...
不過第一日返工帶你參觀果時鎖你係入面一陣, 當玩新豬肉就唔奇既~
回覆 讚好 不讚 使用道具

殮房而家好難自出自入嫁啦

我係外國做呢行嗰陣,見工已經要入殮房,跟住同班化妝師so so,人地係張枱度同梗條屍放血、打藥水,過到自己嗰關就一做幾年囉。

G1Jockey 發表於 2012-6-26 22:40
我係外國做呢行嗰陣,見工已經要入殮房,跟住同班化妝師so so,人地係張枱度同梗條屍放血、打藥水,過到自 ...

歡迎來分享多D係外國既經驗~~

回復 G1Jockey #4 的帖子

CHING係冰樹國家做??

回復 siuwongzi #6 的帖子

Australia

G1Jockey 發表於 2012-7-3 00:40
回復 siuwongzi #6 的帖子

Australia

澳洲D FUNERAL PARLOUR 都好似小型為主~

回復 tung1871 #8 的帖子

唔一定,好多係連鎖式經營或家族生意,我做過嗰間就係維省有超過15間禮堂。

G1Jockey 發表於 2012-7-3 14:44
回復 tung1871 #8 的帖子

唔一定,好多係連鎖式經營或家族生意,我做過嗰間就係維省有超過15間禮堂。 ...

咁每間殯儀館平均有幾多個禮堂??

回復 tung1871 #10 的帖子

一間一個,有一兩間有兩個禮堂,但喪禮唔一定係禮堂舉行,好多都係火葬場或墓地搞埋,而家好簡單架啦。

G1Jockey 發表於 2012-7-3 15:54
回復 tung1871 #10 的帖子

一間一個,有一兩間有兩個禮堂,但喪禮唔一定係禮堂舉行,好多都係火葬場或墓地 ...

咁所以咪算小型囉~
香港閒閒都成十幾廿個堂

咁人地唔係幾層大廈嘅格局嘛,佈局完全唔同。墳場或火葬場搞嘅禮堂就多啲,一個墳場入面可以有四至八個禮堂,但都唔會好似香港咁成鬼日full-booking啦。

G1Jockey 發表於 2012-7-3 16:03
咁人地唔係幾層大廈嘅格局嘛,佈局完全唔同。墳場或火葬場搞嘅禮堂就多啲,一個墳場入面可以有四至八個禮堂 ...

我都覺得呢D細細間先好~

回復 tung1871 #14 的帖子

咁香港唔同呀,親朋戚友又多,又要做大龍鳳,又燒呢樣嗰樣,香港啲大禮堂就適合啲。Melbourne都冇道教嘅儀式搞,只得僧侶念經超度(耶教另計),燒嘅嘢都係細細件,細堂都夠用。

G1Jockey 發表於 2012-7-3 16:13
回復 tung1871 #14 的帖子

咁香港唔同呀,親朋戚友又多,又要做大龍鳳,又燒呢樣嗰樣,香港啲大禮堂就適合 ...

當然民化民俗民情都唔同~
只係覺得香港D大龍鳳真係太浪費人力物力時間資源

回復 tung1871 #2 的帖子

好似好難入行

回復 lincolnwong #1 的帖子

甘简单.真否嗎

回復 lincolnwong #1 的帖子

你有转介.無朋友做殯儀 .幫吓手.thx