做政府工嘅你有否感到 升級 兩字是遙不可及

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

我不經不覺在官場都游走了漫長時間,卻發覺身邊不少年資長的同事已經對升級失去寄望,沒有搏上位的幹勁,但又表現出懷才不遇的模樣,時常抱怨入錯行。大家有同感嗎?

我出多左 post , 可以幫我del ....謝

討論

唔過5個冇問題發表於 2012-6-16 13:03

好過系商業機構對加人工失去寄望
回覆 讚好 不讚 使用道具

係咁GA LA
做政府工識人好過識字
有運好過有才能
遇著個好上司你就發圍
唔係就望佢快D退休

你有冇識的D高官呀?如果冇就唔好望咁快有得升啦!官場比出面重黑暗呀!如果你學歷好都好D,拍多D高官馬屁機會多D,如果你學歷唔好又唔進修下,拍完馬屁,個高官都唔敢升你呀!

好睇學歷 加油啊 ching

但係一個 aco 由入職到頂薪,假設年年加5%,到頂薪時,就有67萬了,同一種加薪法,出面只有36萬,比外面多咁多,唔升級都冇所謂 la

http://www.info.gov.hk/gia/general/200706/25/P200706250199.htm黃灝玄
---

黃灝玄現年四十七歲,於一九八二年八月加入政務職系,並於二○○六年九月晉升至首長級甲一級政務官。

黃先生曾在多個決策局及部門服務,包括前政務總署、前行政立法兩局非官守議員辦事處、前教育統籌科、前貿易署、香港駐日內瓦經濟貿易辦事處、前布政司辦公室(後改稱政務司司長辦公室)及香港駐布魯塞爾經濟貿易辦事處。他於二○○○年八月至二○○四年三月出任行政署長,二○○四年三月至二○○五年七月出任香港駐布魯塞爾歐洲共同體特派代表,並於二○○五年八月至二○○六年一月出任行政長官辦公室常任秘書長。黃先生於二○○六年二月出任公務員事務局常任秘書長至今

24年坐上D8人地

http://www.info.gov.hk/gia/general/200706/25/P200706250199.htm黃灝玄
---

黃灝玄現年四十七歲,於一九八二年八月加入政務職系,並於二○○六年九月晉升至首長級甲一級政務官。

黃先生曾在多個決策局及部門服務,包括前政務總署、前行政立法兩局非官守議員辦事處、前教育統籌科、前貿易署、香港駐日內瓦經濟貿易辦事處、前布政司辦公室(後改稱政務司司長辦公室)及香港駐布魯塞爾經濟貿易辦事處。他於二○○○年八月至二○○四年三月出任行政署長,二○○四年三月至二○○五年七月出任香港駐布魯塞爾歐洲共同體特派代表,並於二○○五年八月至二○○六年一月出任行政長官辦公室常任秘書長。黃先生於二○○六年二月出任公務員事務局常任秘書長至今

24年坐上D8人地

話就話能力優先,但如果遇唔到伯樂,要升職真係有排等

識人好過識字...

其實我會覺得政府工同出面一樣
出街仲要睇人面同能力
相比黎講, 正苦工有長糧(舊制)同人工高d,又唔驚俾人炒(舊制)
正苦工算係咁架啦

lawson. 發表於 2012-7-30 15:50
其實我會覺得政府工同出面一樣
出街仲要睇人面同能力
相比黎講, 正苦工有長糧(舊制)同人工高d,又唔驚俾人炒 ...

快D入黎啦

入黎凸你呀

政府工只有安穩可言,唔好望發財…

真是有時要睇彩數

回復 michaellee0303 #14 的帖子

咁你就錯LA~如果你有學歷識投資
每個月搵5-8萬既高薪公務員大有人在~仲可以有得上位
佢地個個都2-3層樓~退休金同長糧真係嚇死你
你地覺得無發達係因為佢地無可能一個月有幾十萬收入
但長遠拉平均來計佢地都好可觀GA
無發達個D多數係散仔級

識人識字,重要識打電話

QARANC 發表於 2012-12-18 15:15
識人識字,重要識打電話

打乜電話 ?/

馬後砲 發表於 2012-12-18 17:00
打乜電話 ?/

我都想知

有啲部門升級要計分,又要見board,咁個board有乜問題要問,乜嘢人坐嗰個board,有冇食到嗰條水,當然要打電話問下喇