昇御門一房優雅空間....

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

昇御門(Chatham Gate)位於香港九龍老龍坑漆咸道北388號,住宅屋苑由兩幢大廈以門廊設計組成,樓高38層約150米,共334伙分層單位,由信德集團與新鴻基地產、新世界發展及廖創興企業合作發展,項目於2011年未開始銷售,預計2012年底入伙。屋苑前身為公務員建屋合作社住宅漆咸花園。

l personally quite like this development, although the location is not its best, but at least it is not a 屏風樓 or a 'tooth pick', and it looks like The Arch--in Kowloon station, and the average price per sq is around 11K, so around the price of most new built.

I can never understand why the promo can be so extravagant? even the penthouse can't see fireworks like this....
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

This is a more realistic video of the site
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

200呎大廳 直通露台

其中面積537方呎的一房示範單位,以第1座16樓H室為藍本,單位面積雖小,但室內空間感偌大。其中大廳面積廣達200方呎,配合11呎4吋樓層高度,空間感不俗;此外,大廳以落地玻璃趟門連接面積22方呎環保露台,提升室內採光度。

至於睡房則採用套房設計,面積超過80方呎,活動空間充裕。

買樓大忌個廳擺唔到野,

廁所夾硬開入房, 屋企有客人要經過房入廁所
咁即係要打左度牆, 廁所開出廳,
開左出廳就爽啦,
飯枱, SOFA, 電視........ 點放好 ?

我地簡稱 (4邊都係門),  死硬

回覆 讚好 不讚 使用道具

早輪佢個是旦單位, 開左去我西區西寶城
999個SALES企滿街, 只旺左兩個SUNDAY就拍烏蠅

肥叔叔 發表於 2012-6-21 11:45
買樓大忌個廳擺唔到野,

廁所夾硬開入房, 屋企有客人要經過房入廁所

....即係要打左度牆, 廁所開出廳,....

睇個plan應該係主力牆, 廁所開唔到門出廳.....  

呀吓 發表於 2012-6-21 11:51

睇個plan應該係主力牆, 廁所開唔到門出廳.....   ...

咁就注定 買新樓, 無朋友

睇個plan應該係主力牆, 廁所開唔到門出廳.....   ...

主力牆......... 法例係咁講囉,
如果係舊樓, 大把人一樣照打,
開個廳窗, 開度門,  一樣照賣

平面圖

登錄/註冊後可看大圖

E單位可以改門, C同H單位都唔得, 因為係主力牆.....  

面積表

登錄/註冊後可看大圖

睡房真係巧細.......  最細2150mm..... 緊緊放張床....  

煩惱 發表於 2012-6-21 11:55
緊係 ... 西寶城我去刀未去過 .... 山長水遠走入去咩 ....

而家仲有, 過黎,  同你食飯

肥叔叔 發表於 2012-6-21 11:54
主力牆......... 法例係咁講囉,
如果係舊樓, 大把人一樣照打,
開個廳窗, 開度門,  一樣照賣

亂打主力牆真係會冧樓死人架! 咪濟!!!  

呀吓 發表於 2012-6-21 12:11
亂打主力牆真係會冧樓死人架! 咪濟!!!

九龍區, 好多業主炒家都係裝修佬班底,
佢理Q死唔死人
一房單位, 開做兩房, 廳縮左水, 要打穿牆開個窗, 鋪靚間屋
夠好多新移民一家3-4口, 佢地唔識, 亦唔理咁多
總之黎香港要做業主

煩惱 發表於 2012-6-21 11:17
呢個是旦單位 ... 客飯廳掉轉咗嘅 ?

呢個樓盤最衰就係响東 9 龍走廊側近 .... 但果度應該係鶴園 ...

呢個樓盤既個室內設計師係幫唐唐九龍塘後宮做室內設計既.....

會唔會係賣點之一???  

煩惱 發表於 2012-6-21 12:15
果邊我 5 色路呀 ....

有的士咪得囉!  

煩惱 發表於 2012-6-21 12:17
每間單位送個密室 ?

秘密房... ??   人地收女用喎

肥叔叔 發表於 2012-6-21 12:15
九龍區, 好多業主炒家都係裝修佬班底,
佢理Q死唔死人
一房單位, 開做兩房, 廳縮左水, 要打穿牆開個窗,  ...

土瓜灣慘劇咪就係咁囉....貪心加愚昧....  

呀吓 發表於 2012-6-21 12:17
有的士咪得囉!

佢會話的士佬都唔識路

呀吓 發表於 2012-6-21 12:19
土瓜灣慘劇咪就係咁囉....貪心加愚昧....

果幢老唐樓, 得4-5層高, 結構又唔同既

肥叔叔 發表於 2012-6-21 12:19
佢會話的士佬都唔識路

佢會話你果度屌.......腳...  

佢個示範單位都幾有形, 一入門口可以坐長梳化換鞋喎!

nicholasnick 發表於 2012-6-21 08:10
昇御門(Chatham Gate)位於香港九龍老龍坑漆咸道北388號,住宅屋苑由兩幢大廈以門廊設計組成,樓高38層約1 ...

537呎的單位,一套房設計,營造兩小口的家,無小朋友人仕最啱,唔知呎價幾多?

gc63hk 發表於 2012-6-24 02:05
537呎的單位,一套房設計,營造兩小口的家,無小朋友人仕最啱,唔知呎價幾多? ...

Yes ar c-hing, this is for the 無小朋友/single. This one is about 12,000HKD per sq