[本站建議] 未經授權不得轉貼其他師兄影嘅相

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

一個論壇嘅成功,靠嘅係師兄嘅熱烈參與;要有師兄繼續肯支持同參與,論壇就要對師兄嘅參與同貢獻有相關嘅認同以及保障。如果論壇冇相關能力保護師兄嘅貢獻,長遠嚟講只會減低師兄繼續原創同參與嘅熱度。

四台向來鼓勵原創,呢個立場或者原意清楚喺報告區規則第五條寫出:「所有報告內容,不得抄舊帖」,而「報告內容」,當然包括報告入面由師兄自己影嗰啲相。原因好簡單:四台鼓勵師兄參與,分享自己嘅個人睇法及經歷,而唔係拾人牙慧,鵲巢鳩占,翻炒又翻炒;若然
師兄POST啲相出嚟係因為欣賞啲相,佢應該去番影相嗰位師兄嗰個POST加佢分;如果佢想同其他師兄分享呢啲相,佢應該指引其他師兄去影相師兄嗰個POST自己睇。轉貼人地啲相跟住喺自己個POST叫人加佢分,某程度上係偷咗影相嗰位師兄嘅分,因為啲魅力分係俾影相嗰位師兄,而唔係俾POST帖嗰位師兄嘅。

尤其是最近四台修例,正如小記所解釋,魅力分變得十分重要,尤其係對於權限方面,當然對於嗰啲已經上咗岸嘅大仙未必再介意上唔升多一兩個「呢」,但係對於嗰啲努力出帖回帖嘅初級師兄,真係多得一分就一分。正因為咁,灌溉正確嘅取分觀念就十分重要,因為呢啲師兄越升得多級,佢地就會越多權力同機會參與管理,所謂上樑不正下樑歪,歪風實不可長。

建議四台加入規則:喺報告區或者群組入面POST出嚟嘅相,未得影相師兄嘅同意之下,不得擅自轉貼。當然,你話「我點知啲相邊個影?」咁咪唔好轉貼囉,你見到啲靚相,想同其他師兄分享,咪指引其他師兄去嗰個POST囉,唔使自己轉貼出嚟喎。法律上,相片嘅版權持有人係影相嗰個人,喺未經版權持有人授權而轉貼相片已屬侵權,因此呢個新規則亦都係同法律原則吻合。

我想指出:

一、如上所述,四台係可以,而且有責任保護師兄原創

二、加入新規則,係令大家有法可依,變咗要投訴都知道有乜理據,被投訴亦知道自己死因何在從而可以提出抗辯,而版主執法亦都有理可依,唔會流於個人酌情;最重要,係規則確立番四台重視師兄原創,鼓勵大家放心出帖交流嘅大原則同立場,刺激參與

希望小記詳加考慮。

非常同意smuck141所言, 特 別"有法可依" 可避免紛爭
回覆 讚好 不讚 使用道具

講到版權問題........

見好多師兄頭象都唔似係原創, 咁係咪都要先得影相師兄嘅同意先可以去報告區或者群組入面,

又或者避開以後有可能發生版權問題, 直接取消個人頭象佢  

好心唔好簡單事情複雜化啦.......

我很贊同樓主的意見, 但執行不易. 其實如果作者投訴, 盜竊者該帖的分數會全數扣去又是否可行?

算啦師弟,我唔會比文化大革命上演。
現時規則已足夠,有法可依。
保護版權是理所當然,但係我地無咁傻大興文字獄。
我地同youtube一樣嫁咋,以正式渠道申訴就得,
唔單止本站的師兄,所有人的原創作品都係受到法律的保護。

擲地有聲呀, 有道理!!!

Ching 的睇法有見地。今次呢個小風波,我相信是個別事件,其實四台現有的申訴渠道已經足夠,大家亦應該相信小記的能力。

好多事情, 都唔止一個解決辦法, 可以以立法手段, 亦可以以行政措施.

就這個議題, 若以立法手段的話, 旁觀者亦可申訴, 甚至會員寄望主理人主動執法.
若主理人不得不站出來, 或調查, 或詢問...
到最後原著人若不介意, 或者轉貼人祇是寫漏了 '已得原著同意', 主理人豈不白忙一場?

以行政措施的話, 由原著自行, 1, 提出申訴, 2, 提出證據, 3. 明確表明意向, 比較恰當. 主理人亦好做.
(明確表明意向, 十分重要. 若原著的意向, 只是要求轉貼人的 "一句說話", 那麽, 私底下自行溝通一下吧.)

141小記 發表於 2011-6-28 12:49
算啦師弟,我唔會比文化大革命上演。
現時規則已足夠,有法可依。
保護版權是理所當然,但係我地無咁傻大興 ...

好同意,小記兄可避免"矯枉過正"

Dear all C Hing, please see below post 74/F

http://141hongkong.com/forum/for ... &fromuid=179024