一個功能意見!!

各位師兄和小記大大,亞樂師兄提到的功能,小弟在一個台灣的科技網站也有見過。我亦覺得這功能很好用。
而且如完全自由師兄所說,很多時公司都禁止員工安裝其他軟件。要避免尷尬,有時真係要眼明手快。

其實,這功能相信對於資源分享區內的成人貼圖、唯美貼圖區、在線AV 和一些師兄較養眼的簽名檔最為有用。
不過,就是有這功能,相信很多師兄也是一次過載入全部圖片,而不會一張一張的載入。這就如同小記所說的使用者經驗。

另外一點小弟想到的是表情符號,特別是以文字溝通為主的區,如師兄沒有啟動下載圖片功能,那麼表情符號也不會下載。
但有時同一句說話,有表情符號付加時,師兄一看就知是說笑,沒有表情符號下,師兄們的感覺可能完全相反,這時就可能引起一些誤會。
小弟認為亞樂師兄的提議非常之好,但就需要師兄們靈活使用這個功能

(真的不好意思,小小弟想順便借樓主樂師兄小小空間,如小記大大看見這回覆,可否考慮付加一個功能,就是在發帖和回覆時,
表情符號在文中均為所見即所得,而不是顯示數字,因小弟有時覺得很易選錯)  
回覆 讚好 不讚 使用道具

非常贊同!
支持建議~~~

值得參考

支持支持

完全自由 發表於 2011-11-22 23:51
咁就頭痕喇.....我公司只可用IE, 亦block我地user install 任何software.....

你去同IT講﹐話IE好唔安全﹐成日有黑客入到﹐唔應該繼續用﹐而大部份人亦已經轉用其他browsers。(事實亦係甘)

小弟好耐無用IE﹐記得以前都可以揀唔載入圖片﹐不過就要入Internet Options個的menus 做設定﹐改亦係要入同一menu﹐唔可以好似Opera 甘﹐噤下個掣就可以即刻load或唔load.  IE9係點樣就唔知﹐因為都費事upgrade.

最大問題出在廣告,廣告不穩藏的話,就不適宜在公司觀看了.不是嗎?
還得要用第三方軟件外掛,block去你不想看的東西.

當然,其實如果大家只係想在office hour吹吹水,那亦可在ie使用我們的手機版.
或許,我們取消 iphone外框 包住的限制, 方便大家縮小畫面,未知是否可行.

這是無iphone的版面: http://m.141h.com/3g.html

其實可以 set 個 browser 唔出圖的,我的手機是 set 了「不要載入圖片」的,所以在地鐵和巴士都照睇 4 台和照覆 post 的,我用 Android 手機,跟機 browser 和 Opera Mini 都有類似 setting.

公司電腦就會分開 browser 用,General/公司野用 IE, 上 4 台或私人野(e.g. 面書) 就用 firefox, 都係 set 左唔 load 圖片和 disable Flash plug-in,咁基本上連 141 的台號,logo, 頭像和所有廣告都無晒圖,真係純文字版。到睇報告或資料庫時, 確定四野無人,才在 Tool->Option->Content 入面 click 返 load image (基本上你做開的話,你一入 option 就會跳去呢個 tab, 好方便的),  然後 F5 reload, 睇完圖就再人 Option, untick 返 load image 的 option 然後又 F5, ....

附圖是 Firefox 的 Option 設定 screen capture, 和在不要載入圖片死後的 4 台版面,都應該幾安全下!基本上純 text 版我都可以正常使用 4 台,係回文時要加 icon 或改字顏色之類時較麻煩,要靠記位置係咁督撞個 pop-up menu 出來,和 emoticon 無得看圖揀 icon 要記 code,所以我回文時的 icon 來來去去都係個 5-6 個 icon, 因為剩係記得呢幾個!

Load Image.jpg

有廣告客戶反對呢個 post 的話會點呢? 呢個設定基本上 block 晒全個論壇廣告的

黑斯廷斯 發表於 2011-11-23 22:56
當然係指廣告客戶

禾在家當老虎面前都係咁上

乃真係幸福

回覆 hkvv 的帖子

Thank you very much and this is very helpful....