中港鬪爭

回覆 讚好 不讚 使用道具

gmen75 發表於 2012-2-6 04:23
我就話,呢個「漏洞」可能係有意無意之間留低既,同大量簽發單程證一樣,都係為左沖淡香港刁民既人口比例 ...

好明顯係曲線殖民

我就話,呢個「漏洞」可能係有意無意之間留低既,同大量簽發單程證一樣,都係為左沖淡香港刁民既人口比例 ...

另類同化.

gmen75 發表於 2012-2-6 14:28
老毛未係咪欣賞香港就唔知,,但利用香港賺外匯就一定。而且有乜依郁,例如韓戰受禁運甘,都有個窿透下氣 ...

以前讀書有科EPA,當中已經有提香港係轉口港,以轉口貿易為主,
同邊個轉囗,為乜要轉口才可出囗,而家好似有d後生仔唔知咁........

立法原意唔係咁???而家至講.....

我們該看深入一點問題的根源所在。有沒想過為甚麼這麼多大陸孕婦要千辛萬苦過來香港生孩子?為甚麼這麼多大陸人過來香港搶購奶粉?為甚麼這麼多大陸人(包括政府的領導人)都不愿意留在自己的地方生孩子?為甚麼要替孩子拿香港或其他國家的身份證?為甚麼不會有香港或其他國家的孕婦跑到大陸生孩子,買奶粉?
這一切的問題都不會發生的,....... 如果我們的老百姓能看到這個國家還有希望的話!!

強行同化。

本是同根生
相煎何太急

回覆 gadalumy 的帖子

Ching, thank you very much....I do like your comment and 100 percent agree with you..

zarathustra 發表於 2012-2-3 00:14
我覺得個著眼點唔應該喺佢地嘅身份 (雙親非港人)
而應該係佢地嘅行為乞人憎:

渣餅果然講野中肯

whathis7 發表於 2012-2-3 00:36
遲啲到自駕遊, 到時可能撞死人即走添...

點止即走,唔來回車多個傷者幾次,都可以偷笑了...

回覆 熊猫 的帖子

我系土生土长gei香港人,十几岁去左偏僻gei加拿大。一日到黑被人歧视因为我地系黄种人。
就算你做得比D鬼佬好,人地机会亦ng会备你。
话以前英国人管理得好,我不完全同意,但系我可以话gei就系,我地对英国人管香港gei要求ng同。香港人都知道英国ng系亲生老豆,做度gum算ng话得啦。

至于中国人同香港人对骂gei问题我觉得更加没必要~
大家gei教育背景,生长环境都ng同。同区讲区都ng会明,无必要互数短处。
香港自己做番好自己先至系最紧要gei。
有漏洞就去补,错要认,打要企定,先至系香港人gei本色。人谁无错啊。
ng好怕做错,亦ng好怕认错。要贝机会人同贝机会自己改过。
我知道其实好多中国gei大城市都有同样gei问题。(譬如上海同北京)
都觉得d外地人好鬼无质素。

所以我好同意熊猫hing讲gei耶
先做好自己,香港自己gei问题先补好自己gei漏洞。
无必要去到处辣火头,对骂ng会解决问题gei~
香港系自治区,中央系ng会随便帮你出头gei,就算渠话帮你出头你都觉得丑啦~
一日到黑叫要自由,搅ng店又叫老豆。
香港有今天系自己走出来gei。

ng好意思我打gei都系简体,因为我用拼音打字gei。

我系覺得大陸人雖然素質不及香港人好,但系去廣東道度唱歌我就覺得真系有小小過分.

一句說完香港人多白甲眼

中國人團結起來

回復 whathis7 #3 的帖子

以前D日本人都經常在酒店大堂小便,尤其D農村人。其實早期香港人都有D咁行為,這不過教育發展的時差吧!