[罕見美食] 【轉貼】我愛這地獄

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

文:MenClub Mean娜  圖:MenClub

香港呢個美食天堂大把好嘢食,邊個會想食地獄料理自討苦吃呢?「地獄」兩個字,聽到都知難哽,但偏偏中環就有個地獄,大把人爭住去,唔係佢哋唔知死,而係呢個地獄真係死都要入吓去。哈!咩地獄咁巴屎閉?唔係十八層地獄,而係地獄廚神 Gordon Ramsey 開嘅Bread Street Kitchen & Bar

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

相信香港人對Gordon Ramsey都唔陌生,除咗名廚嘅身份外,Gordon更可以話係國際知名的電視明星,皆因佢曾主持或在多個節目中亮相,例如《Kitchen Nightmares》、《Hell’s Kitchen》等等,節目內Gordon表現得惡形惡相,仲粗口橫飛,所以有地獄廚神之稱。

登錄/註冊後可看大圖
回覆 讚好 不讚 使用道具

Gordon Ramsey最近與Dining Concept合作,在中環開了Bread Street Kitchen & Bar。Bread Street Kitchen & Bar來自英國,Menu九成同英國餐廳相同(當中「Honey glazed beef short ribs with pomelos, scallions,sesame seeds」、「Steamed snapper, braised leeks,clams,sea vegetables,shellfish dressing」和「Whole lobster macaroni cheese」是香港特有的菜式),而 Bread Street Kitchen 餐廳名字的由來,係因為英國的 Bread Street Kitchen 坐落於麵包店較多的 Bread Street 區, 所以因此命名。

登錄/註冊後可看大圖

Gordon Ramsey於節目上咁寸,當然因為佢有真材實料嘅廚藝功架,佢除了係英國僅有的四位米芝蓮三星得主之一,其Gordon Ramsey Group更在世界各地擁有26家餐廳,當中不乏米芝蓮星級餐廳,所以Gordon確係寸得有理。

但私底下Gordon原來非常親切詼諧,就好似香港嘅Bread Street Kitchen and Bar,正正因為Gordon考慮到香港人生活繁忙,冇時間慢慢食Fine Dining餐廳,加上太拘謹嘅環境會令人增加壓力,所以Bread Street Kitchen and Bar走悠閒和親民路線,而且沒有限定用餐時間。Gordon亦透過飲茶文化知道中國傳統愛分享的理念,於是尊重我們的文化,餐廳絕不介意客人叫幾個Dish開心Share,反而準備多咗餐具畀我哋共享美食。

價錢方面,Bread Street Kitchen and Bar走中價路線,菜式也比較著重簡約時尚,有別於 Gordon Ramsay 飲食王國的其他高檔次餐廳。Bread Street Kitchen and Bar特別參照倫敦總店的設計理念,同樣以近期流行的 Rustic 貨倉風格,以黑白色格紋地磚配泥水牆,加上多盞古銅色吊燈和射燈作裝飾,揉合復古與摩登風格,氣派非凡,卻沒生壓迫感。酒吧藏酒量也十分豐富,放滿一整個大櫃,並由專業的調酒師即場調製。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

食物方面,Bread Street Kitchen and Bar以英式歐陸佳餚為主打,以下是幾款推薦菜式︰

King crab cocktail with apple, pink peppercorn 皇帝蟹沙律杯

蟹肉鮮甜,配爽脆青蘋果,清新開胃。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Honey glazed beef short ribs with pomelos, scallions,sesame seeds 蜜糖牛肉粒

牛肉切成骰子狀,立體好看。數個切面經香烤,結成薄薄的脆皮,配上嫩綠的大葱和橘黃色的柚子肉,加上鮮紅的果籽及黑白芝麻,顏色豐富。牛肉粒外層經多個小時的燴煮,香脆可口,而內層肉質十分軟稔,細嫩鬆化,毫不乾韌,而且充滿肉香,滲滿蜜糖的香甜,與牛味極為匹配,甘香豐腴,確實是色香味俱存。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

English rose veal chop 英國小牛肉扒

小牛肉扒上面灑上海鹽和黑胡椒,味道調和得剛剛好。肉扒上菜時已切成好幾份,方便進食。英國小牛肉扒肉味濃郁且肉質鮮嫩 ,附上的蛋黃醬汁及肉汁亦惹味非常。肉汁令肉扒更為Juicy,而且加添了香濃牛味;但小編更愛蛋黃醬汁,味道清鮮,質感细腻軟滑,微酸的味道中混合着濃濃的牛油香味,令人一試愛上!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖