樓主: tingting27

前女友欠債,我是擔保人,點算?

devil00o兄

你成日攞綜援做例子, 其實你知唔知綜援有好多要求架

係申請的時候你要申報你的資產

同時你的資產有任何改變你都要申報

d人俾人告, 一般都係自己搵到錢, 唔報先出事,

就好似小敗阿叔咁

所以唔報就會正如你所講, 構成詐騙

大家都知到詐騙好複雜, 所以我同smuck141兄先會講咁多

唔希望你有錯誤的理解

係依件事上, 女方根本無呃過過男方, 正如smuck141以及我上面所講

女方無講過大話, 以求獲得貸款, 亦以此令男方簽署擔保書, 所以無任何欺詐的成份

而你所講的"詐騙係有人意圖做一的野、令人地損失金錢或時間或精神、而自己從中獲利~~"

"這講法亦唔係絕對的, 所以唔好誤解

另外, 你話"就算男事主羸左、而前女友又吾紹錢俾律師費、男事主係有責任俾嫁"

男方自己的律師費, 當然男方俾, 不過羸左佢有權要求女方俾返", 而女方的律師費, 男方羸左根本唔駛俾

因此並非如你所說的

以一場打到尾的文事訴訟, 好坦白講一般律師費都唔止十萬, 如果你肯十萬包到尾, 一定大把人搵你

p.s. 我見你ip係美國, 希望你唔係以美國的法律黎給予意見

因為兩地的法律根本唔同

老竇教落 :  唔做忠 , 唔做保
咁就無衰 !!
devil00o 發表於 2011-6-24 18:14
回應 smuck141 的帖子

大大!!

因為報綜援其中一個條件,係申請人要KEEP住同社署UPDATE自己嘅財務狀況,申請嗰陣隱瞞自己收入固然係呃綜援,但係若然攞緊綜援嗰陣先開始有收入而唔報,亦都係呃綜援。學生GRANT LOAN唔同,因為係ONE-OFF,尤其是NON-MEANS嗰啲申請人根本唔使喺申請嗰陣或者之後就自己嘅財政狀況或者收入UPDATE學生資助處,所以就算畢業之後個女仔有收入都唔還GRANT LOAN,都只係政府錢,唔係政府錢。

比錢or破產
大大、我尊重你、因為我同你都專業人事 所以會回覆~

首先、我無話過BF吾洗還!!
只不過我只係將GF還錢既幾會増大~~

如果證明GF有能力而吾還,

我就會温point證明GF原本就想扼BF找數~~

戓者七年内有人教GF吾洗還,迫BF找數

結論!!
就算入倒詐騙,如果GFfile破産、BF都係要還!!!
BF輸又要俾, 贏都有可能俾!!
大部分律師會跌左落blind spot,因為師博教落~~花好多時間.点解吾接其他case~~

p.s.好開心同你交流!!我從中獲益良多!!希望我地可以令法律界做得更好!!

只不過我只係將GF還錢既幾會増大~~

結論!!
就算入倒詐騙,如果GFfile破産、BF都係要還!!!
BF輸又要俾, 贏都有可能俾!!
大部分律師會跌左落blind spot,因為師博教落~~花好多時間.点解吾接其他case~~

p.s.好開心同你交流!!我從中獲益良多!!希望我地可以令法律界做得更好!!
回應 黑仔神 的帖子

大大,我係香港有牌嫁!!

同埋,我希望可以尊重法律精神~~
1.Client有無罪,吾係我地黎定.
2.我地既責任,係温理據去support client
3.幫client爭趣最好既結果

devil00o 發表於 2011-6-26 16:03

唔好怪我直言, 你以上所講的

根本係基本上就係錯

1. 唔係GF要BF找數, 係政府搵BF找數, 由始到尾GF都無主勳做過任何野要BG找數
2. 就算有人叫GF唔找數, 依個人, 或者GF都無"犯法", 係"犯法",

係樓主的情況, 而如果GF真係有錢, 最正確係由BG以SMUCK141所講
要求GF保償返BF的損失, 從而申請GF破產
有些區議員是律師, 你可問一下點做是最好的! 冇可能佢有錢唔還! don't worry, good luck!
devil00o 發表於 2011-6-26 16:12
回應 黑仔神 的帖子

大大,我係香港有牌嫁!!

1.Client有無罪,吾係我地黎定.
2.我地既責任,係温理據去support client
3.幫client爭趣最好既結果

你話你有牌, 咁我真係好突然

因為你係最根本的問題出錯

直接問一句, 你成日話GF詐騙, 佢呃左邊個, 點呃法...

就算GF直接話俾BF聽, 我係有錢唔還, 咁又點

咁無呃啦掛, 咁政府繼續行使擔保書的權利追BF, 你話BF駛唔駛還

我可以好直接話你聽, BF一樣要找數

咁個GF無呃BF啦, 無詐騙啦,

我地無權判人有無罪,

但係我地有責任給予客人合理的法律意見

唔係個客想點就點

我地係無權判人有罪

我地有責任搵理據幫客, 但同時我地亦要俾個客知反面的資料

等個客可以作出決定
devil00o 發表於 2011-6-26 16:03

BTW,我從來都冇話自己係專業人士
我只係用常理同埋一個叫GOOGLE嘅物體搵答案
同搵《撳錢》啲答案一樣

我只係塵世間一個迷途嘅小書僮

大大,有興趣返法律既工嗎???你細心,勤力!!!又肯學!!有前途!!
回應 黑仔神 的帖子

大大,今次係我最後一次回應~~

再再再重申一次,我無話過BF吾洗還,吾該重第一板讀下我有無講過,有既話請話我知,我會紀正!!!

而家係兩個吾同case
1.G Vs BF and GF civil
2. BF VS GF (civil or criminal)

我會用crimial迫GF返回談判枱~~
我諗無大學生想有案底同入册!!

同埋,civil 對 GF 吾找數係耐GF吾何....
所以用crimial
如果GF真係對BF作出有錢吾還既對話, 詐騙罪就入得啦!!!!!

再將1. n 2. joint case, 結果????

大大,做法律既永遠都吾好先入為主,你可以係法律界成功嫁!!!!
smuck141 發表於 2011-6-26 22:27
BTW,我從來都冇話自己係專業人士
我只係用常理同埋一個叫GOOGLE嘅物體搵答案
同搵《撳錢》啲答案一樣

咁你係《撳錢》應該執唔少喎
devil00o 發表於 2011-6-27 05:17
回應 黑仔神 的帖子

大大,今次係我最後一次回應~~

我都係最後一次回啦

就依件事

除非 gf 係申請貸款時呃過政府

如果唔係根本任何刑事成份

黑仔神 發表於 2011-6-27 09:50
咁你係《撳錢》應該執唔少喎

有鬼用咩
左手撳錢
右手攞去澳門撳住兩對奶

smuck141 發表於 2011-6-27 15:43
有鬼用咩
左手撳錢
右手攞去澳門撳住兩對奶

撳住兩對奶

I LIKE 啜
黑仔神 發表於 2011-6-27 16:09
撳住兩對奶

I LIKE 啜

我都 LIKE 啜
但係太大對波
好徙口水呀

慢慢啜嘛......
並無落井下石  亦無恥笑成份
本人宗旨
有三不做
一不做擔
二不做保
三不做煤人
(經過2次略同既經驗得出既心得)

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-5-27 21:03