[本站建議] 關於"只限香港IP寫報告"一問

無任何人可以絕對保證"認證食家"就唔係寫手,更無任何人可以100%保證"認證食家"唔會發假報告。是次"食家"認證制度申請中,我見到有最少2名與Agent關係密切,甚至可以被我形容為寫手既究極元老級資深會員申請,而且係佢地既申請帖中,更獲得加分支持。係"認證食家"制度正式推行後,無人可以100%保證所有"認證食家",絕對唔會發假報告。利益當頭,總會有人因利益而作出違背良心之事。"認證食家"絕對唔係100%保證,只是將風險降到最低既一種解決方法。只是,為數不多,四台無可能因為某幾個,甚至係1至2個害群之馬,而放棄推行"食家"認證制度。
香港食女,係香港發報告,這是人之常情,正常邏輯。現時大部分人只會係香港發報告,呢個係正常邏輯。四台無可能因為個別會員而放棄"只限香港IP寫報告"既規定。四台無可能因為某幾個人而放棄呢個規定。
凡事都要權衡輕重,不要因為個人利益而放棄整體利益。

容許我講少少題外話,以樓主既個案而言,樓主提到"平時放假食完女就等到返上深圳至慢慢寫個報告出嚟分享下"。囡囡開頭的確會有好服務,但絕對無可能可以連續維持足足7日。"平時放假食完女就等到返上深圳至慢慢寫個報告出嚟分享下",等待報告出台後,已經要一段時間,無錯,報告可觀性一定係高,但有誰可以保證報告出台後,囡囡既服務一定可以保持水平?囡囡都係人,有心情起伏,一日接十幾個客,任何人都會累,往後服務可能會縮水。
從身為一個閱讀者既角度來睇,重視既,絕對唔係報告既可觀性,而係真實性。
一份失去真實性既報告,可觀性幾咁高都好,都係廢話。我倒不如睇AV仲好。
四台制定任何政策,必定會經過深思熟慮,考慮利弊後,先會決定推出。身為一個會員,應該多從四台角度去諗,自然就會明白。
回覆 讚好 不讚 使用道具

enter971 發表於 2014-4-24 04:07
神州版我好小入,但係好明顯發帖量同搵囡區比差天共地。而且一般人根本無可能個個星期北上搵囡,無北上嘅 ...

幾密切監察都無用,總會有漏網之魚,有人扮食家,而且"神不知,鬼不覺。"
所以,只限香港IP寫報告,絕對係合理措施,有助打擊寫手。

唔應該一刀切, 正如上面D CHING反映, 5少係中港兩邊走.

写手们系由谁人雇用,相信大家都心知肚明,4台要解决假报告问题,唯有同佢地坐低倾掂数,订出彼此能接受的游戏规则,尽快达成双赢的方案。。。

注:淘汰写手后,美少女报告数量可能会下降9成,到时会不会很冷清???

回復 正義必勝 #21 的帖子

用戶IP地址可以驅分出"2名與Agent關係密切"嗎?
"認證食家"是一個綜合多種因素的判定,比簡單一刀切準確.
總的是要篩走假報告,保留有用的.  希望能以達到這目標而彈性處理.

寫手與真用家報告之間,並非黑白分明, 有些寫手PS相片仍有參考性; 有些用家對某AG/囡囡有偏愛而避重就輕. 這些都是讀者須留意而自行調節預期的.

dswhkg 發表於 2014-4-24 12:20
回復 正義必勝 #21 的帖子

用戶IP地址可以驅分出"2名與Agent關係密切"嗎?

我唔係用IP地址來驅分出"2名與Agent關係密切",而係憑其他多種因素來判斷的。我只係用"認證食家"制度來打個比喻,來反映出四台任何政策,必須以大眾利益為大前題。我相信四台設IP限制,都係基於公眾利益。
人頖永遠就係咁殘格同下流,當寫狗橫行,日日發幾十個假報告既果陣,你地一班所謂既真實食家,就日日埋怨寫狗搞到你地無淡好食;好啦,而家四台遵照大部分所謂真正食家既民意,制定一系列措施來防止寫狗橫行,你地班人又埋怨過分嚴苛。而家仲話" 有些寫手PS相片仍有參考性",咁即係暗示左咩?
只代表左你地班友仔立場搖擺不定,當四台政策損害左自己利益既時候,就會立即反抗、反對、埋怨。
任何政策,往往無可能同時平衡到所有人既利益,總會有部分人會利益受損。
呢個時候,請你地班所謂食家,好好反思一下自己過往係四台做過咩好事?
只識得怨係無用嫁,倒不如實際一點,好好想下解決方法仲實際啦。

小平 發表於 2014-4-24 12:14
写手们系由谁人雇用,相信大家都心知肚明,4台要解决假报告问题,唯有同佢地坐低倾掂数,订出彼此能接受的 ...

你放心都得,寫狗是永遠不會消失的,他們只會以另一種形式出現,實況會同你想的剛剛相反,不但不會冷清,而且會更熱鬧。

正義必勝 發表於 2014-4-24 10:09
幾密切監察都無用,總會有漏網之魚,有人扮食家,而且"神不知,鬼不覺。"

正如你所講根本係無方法可以完全杜絕寫手,能夠做嘅只係盡量另到D寫手無咁猖獗。
個人應為"認證食家"係一個有效減少寫手密集式報告嘅措施。
但係就見唔到有跡象顯示寫手係集中用外國IP, VPN/TUNNEL/PROXY等出報告,所以"只限香港IP寫報告"并唔似係針對寫手,返而係直接影響所有需要出外公幹嘅會員。(以香港營商環境,工作上需要定其出外公幹人仕所占人口比例極可能係全球之冠。)
本人覺得前者係一個明智嘅措施,後者似乎擾民居多。(這點似乎同各下睇法完全相反。)

至於各下所提到"報告出台後,囡囡既服務未必可以保持水平。"
無錯!里個道理係人都知,如果你認為一兩日後嘅報告就係失去真實性。咁你根本唔需要再睇報告!
因為任何人嘅報告都無可能係第一時間,等得你見到份報告點快都要幾個鐘至大半日啦!水尾效應同應該識得計,另外自己得唔得囡囡歡心又係一個大問題。所以就算你跟住我後面食都唔代表會有相同待遇!
再講,我出報告係想講下自己食過咩囡,偶到點樣嘅待遇。并唔係幫條女賣廣告,更加無可能保證你會有同我對等待遇。

enter971 發表於 2014-4-24 13:49
正如你所講根本係無方法可以完全杜絕寫手,能夠做嘅只係盡量另到D寫手無咁猖獗。
個人應為"認證食家"係 ...

請問閤下憑什麼,有什麼證據指見唔到跡象顯示寫手係集中用外國IP, VPN/TUNNEL/PROXY等出報告?
四台定下相關制度,自有其合理原因。
閣下與其花時間係呢度,倒不如好好擔心下自己是否真係可以成為"認證食家"仲好啦。既然唔係"認證食家",再講任何野,都係多餘。我倒不如看香港既寫狗出既報告仲好。

正義必勝 發表於 2014-4-24 16:20
請問閤下憑什麼,有什麼證據指見唔到跡象顯示寫手係集中用外國IP, VPN/TUNNEL/PROXY等出報告?
四台定下 ...

我想深一层,推理可能大部份写手系国内同胞,因为工资会便宜过港人,哈哈哈!!!

補充內容 (2014-4-24 21:15):
依家本港好多工种已经被转移往内地,譬如大部分电话公司的热线服务,所以写手呢个行业亦不能避免,连老闆级都需要两边跑。

討論

E D Y理你都信?發表於 2014-4-24 18:29

正義必勝 發表於 2014-4-24 16:20
四台定下 ...

咁你又有咩證據話可以確定"只限香港IP寫報告"會有效打擊寫手呢?
你咁肯定"只限香港IP寫報告"係可行嘅咁一定有實質證據喺手,又或者睇到D其他人睇唔到嘅嘢啦!
你咁叻點解唔講出嚟俾大家聽下呀!?
一味"四台制度一定無錯,四台有其道理",你似係4台養嘅多囉!
咁樣好難令人信服固喎!

可5可以成為"認證食家"我無擔心過,各下亦無雖為此擔心。
而且你入嚟我嘅帖發表一番偉論,就算立場不同身為樓主好應該回應一下。咁唔算花時間吖!

小平 發表於 2014-4-24 17:02
我想深一层,推理可能大部份写手系国内同胞,因为工资会便宜过港人,哈哈哈!!!

補充內容 (2014-4-24  ...

就我所知現今寫手主要分為兩大類,第一種近年出現比較常見嘅公司自家account形寫手。照我估計里類account應該係D A準喺4台大量健立分身再俾錢成為白金卡會員。特徵係只會重複為自家囡囡出報告,而且各個account出帖內容一至,付帶圖片明顯係同一輯相,推銷味道濃郁。正常人根本無可能睇5出!
另一類係承包形,估計係一人多個分身包辦一至兩間公司代出報告。分辨方法亦係好間單,留意一下就會發現同一公司囡囡總有果幾個account嘅報告。而且唔理好醜都會食暈,內容當然又係有讚無彈啦!有時仲會同一account幫同一囡囡出超過一個報告但係就自己都唔知早幾日已搵經過咁。
至於你講嘅"国内同胞写手"會會有我就未發現到,但係如果係大陸人寫嘅報告應該都好易分。因為中港兩地文化背景唔同,佢地D用詞亦有分別。

诚意征求4台披露报告来源自本港IP与及非本港IP之比例以解众人的疑惑。

正義必勝 發表於 2014-4-24 10:09

唔該講下邊個"扮食家神不知鬼不覺",順便又解釋下點解"只限香港IP寫報告"可以有助打擊寫手呢?
你咁支持"限制IP寫報告"係咪同你所講嘅"扮食家寫手"有關呀?
你咁肯定果個人係寫手不如向小記投訴啦!
無謂殺錯良民吖嘛!
定係因為你之前喺神州版同人嘈過嚟,
所以唸住"限制IP"政策可以幫你誅滅仇家呢?
但係呢個政策同神州版無關固噃!

小平 發表於 2014-4-24 23:22
诚意征求4台披露报告来源自本港IP与及非本港IP之比例以解众人的疑惑。

有用咩?你不如問下小記邊幾個account係寫手,同埋佢地係咪都係用非本港IP出報告仲好啦!

请你以4台的角度去看事件,写手代表付出真金白银的老闆,而食家系没有直接付费的一群,4台会怎样去选择呢?我看牺牲某方在所难免,纯商业决定而已。

補充內容 (2014-4-24 23:56):
真正老闆系囡囡才对,上网及写手费用最终由她们全数承担。

小平 發表於 2014-4-24 23:54
请你以4台的角度去看事件,写手代表付出真金白银的老闆,而食家系没有直接付费的一群,4台会怎样去选择呢? ...

哈哈~
打擊寫手只係4台嘅口號,我就從來都無念過要打擊寫手。
因為無寫手報告對比又點顯出我D報告真實呢!
至於4台嘅立場,我都係做生意嘅又點會5明白。
只有入嚟亂吠果條白痴至會喺度痴人說夢啫!
不過既然大家都用"打擊寫手"做話題,咁咪只好順住去囉。
其實"只限香港IP寫報告"我都唔係話出唔到報告,只不過由一星期兩至3個變成一星期一個囉!
(咁就5可以幫所有食過嘅囡囡出報告嘞............)
我最擔心嘅反而係怕報告區會繼續退色落去!
里兩年嚟報告區越嚟越少嘢睇,原因并5係寫手多左。而係喺寫報告嘅食家越嚟越少!
好多前輩C兄都66續續退出寫報告行列............如果報告區嘅存在係對4台業務有益,係咪應該想法子吸引多D會員發帖,而5係制定各種規則壓制各類會員發帖呢?

enter971 發表於 2014-4-25 03:14
哈哈~
打擊寫手只係4台嘅口號,我就從來都無念過要打擊寫手。
因為無寫手報告對比又點顯出我D報告真實 ...

重可能想減少海外回帖.
好似禾在地產區識乃.
跟住在揾囡區回帖支持乃D好帖.
但做囡囡客機會好微

I totally agree with that, if we travel abroad, how can we write report ??

小平 發表於 2014-4-24 23:54
请你以4台的角度去看事件,写手代表付出真金白银的老闆,而食家系没有直接付费的一群,4台会怎样去选择呢? ...

我只想回應有關商業利益的觀點.
很多企業在開業之初, 怕生意不足, 常以薄利多銷手法經營. 及至上軌道後便以優良產品/服務代之, 以提高利潤.
老餅以前從事出版業, 任決策層多年, 廣告部常希望編輯部多報導客戶的產品及正面消息, 但如編輯部真的這樣做, 讀者便會很快流失, 大客戶不會因你有鱔稿而落廣告, 他們注重的是讀者群.
真正老闆並非囡囡, 而是社群. 有越廣泛的社群, 便能吸引更多廣告商. ,我們不用代廣告商考慮太多, 不竟他們都是精明的生意人.
四台中, 大部分廣告商(囡囡)都沒顧用寫手, 但他們付出了合理的廣告費. 如因小數廣告商顧用寫手而得益, 只會做成兩大後果:
1. 大家都請寫手.
報告區便意義全失. 寫手費用最終還是轉嫁給用家. 而四台也因廣告商有額外負擔, 局限了廣告費的定價.
2. 趕走了沒有或能力請寫手的廣告商.
廣告商在打廣告後, 沒得到預期的效果, 當然會減少廣告支出. 結局, 因內容不足, 讀者便隨之減少. 最壞情況, 淊入廣告商和讀者齊減的惡性循環.

至今四台還是充滿寫手, 但沒有出現上述現象. 只因沒有一個有力的競爭者挑戰罷了!