[本站建議] 關於"只限香港IP寫報告"一問

小記先生,

四台只限香港IP可以去揾囡回帖, 即係話我哋所有唔响香港嘅用戶都係狗啫

討論

你想太多了發表於 2014-4-27 00:23
回覆 讚好 不讚 使用道具

支持樓主

都係果句:
個別情況暫時無法兼顧!

來日再看情況是否修訂.

141小記 發表於 2014-4-27 00:36
都係果句:

來日再看情況是否修訂.

四台要限港外戶口寫狗可以限那幾個囯家嘅 IP 囉, 唔洗全港香全世界呀

回復 tomchan.usa #44 的帖子

為阻止每天20小時不斷工作的各類打手,
限制了VPN/PROXY,已大見成效.

因為已限了VPN/PROXY,
的確是可以取消限本港IP發帖.

但是,之後有更好的結果嗎?
因為大陸的防火長城BLOCK了本站,
大陸用戶已不能瀏覽,開放國內發帖全無作用.

至於其他國家,尤其是來自台灣.日本,美國,馬來西亞,韓國的,
每日都有大量廣告帖在洗版,(害我每天審批帖子數量多一倍)
我認為開放後對本站是有害無益.

當然,已被認證的食家,的確有商量餘地,這有待日後檢討.

小平 發表於 2014-4-24 17:02
我想深一层,推理可能大部份写手系国内同胞,因为工资会便宜过港人,哈哈哈!!!

補充內容 (2014-4-24  ...

你既推斷,某程度上準確。

enter971 發表於 2014-4-24 18:27
咁你又有咩證據話可以確定"只限香港IP寫報告"會有效打擊寫手呢?
你咁肯定"只限香港IP寫報告"係可行嘅咁 ...

小記大人已經作出更多回應,你自己留意番。

enter971 發表於 2014-4-24 23:35
唔該講下邊個"扮食家神不知鬼不覺",順便又解釋下點解"只限香港IP寫報告"可以有助打擊寫手呢?
你咁支持" ...

對於與主題無關既討論及猜測,本人一概不回應。小記大人已經作出更多回應,你自己睇番。
總之,本人任何時候,都絕對支持四台任何政策。

正義必勝 發表於 2014-4-27 09:19
小記大人已經作出更多回應,你自己留意番。

我係問你對自己嘅言論有咩論證呀!
同小記大人嘅回應有咩關係呀!?
你係你,小記係小記!唔好拉埋小記落水!
講到好似小記代你回應咁!
你配唔配呀!

正義必勝 發表於 2014-4-27 09:22
對於與主題無關既討論及猜測,本人一概不回應。小記大人已經作出更多回應,你自己睇番。
總之,本人任何時候,都絕對支持四台任何政策。

D咩嘢"扮食家寫手",咩嘢"只限香港IP寫報告可以有助打擊寫手"係你自己講架嘛!
而家請你講多D嚟聽下啫!咩嘢"與主題無關"呀?!與主題無關你又講?!
仲有!
唔該你攪清楚,樓主係我唔係你!你入嚟我個帖發表完又話唔回應,好無禮貌啫!

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

正義必勝 發表於 2014-4-28 01:11
同你呢條廢柴講禮貌,我呸!
你當我係狗又好,當我白痴又好,好似你呢種只識得利用四台資源向酒店Agent  ...

你話我向酒店Agent 扲著數?你所指係咩呀?有咩證據呢?
唔好成日喺度山草藥,UP得就UP!
我無任何付出咁又點?唔通好似你咁你叫做付出左呀?
你只係喺度攪破壞咋!
俾機會你講道理,你又無嘢講。淨係識得講大話講爛口,咁無家教!
你有無讀過書架?乜你無老豆老母 教咩?
有人唔做自認係狗,你對得住 你老母 架哪!

大言不慚!

141小記 發表於 2014-4-27 02:09
回復 tomchan.usa #44 的帖子

為防止每天20小時不斷工作的打手,

大陸IP當然入唔到嚟,不過用VPN就完全無問題。
我喺大陸嘅時間一直都係用VPN瀏覽141,
而會咁做嘅相信只有好似我里類有上141習慣嘅4台會員。
(或者身在國內嘅4台客戶)
大陸嘅防火長城都BLOCK左4台咁多年啦!
國內同包根本無幾多人知道141嘅存在,
所以封鎖VPN/PROXY發帖受影響嘅就只有我里類會員同有興趣睇我報告嘅C兄。
(4台客戶如果無打算自己出報告嘅似乎又影響唔大)
至於其他國家果D唔係我知識範圍,所以不作評論嘞!
既然關呼小記同其他4台員工嘅工作量問題,我都無謂多講。
唯有寄望日後真係可以開放俾已被認證食家發帖啦!
謝謝!!

oldcake 發表於 2014-4-25 10:58
我只想回應有關商業利益的觀點.
很多企業在開業之初, 怕生意不足, 常以薄利多銷手法經營. 及至上軌道後便 ...

我都是以商業利益的觀點,仍然未能預測/理解4台政策。

的確四台沒有一個有力的競爭者挑戰,但社群仍然會流失,廣告商亦然。
一如TVB一台獨大但觀眾不斷流失。

回復 enter971 #54 的帖子

社群是媒体的最重要資產,太多寫手會趕走廣告客及社群,雖要處理。但過去的清野政策就不能理解。
希望這次他們可以取得適當平衡啦!

邊個投訴佢呀?
咁快就BEN左佢..........
佢只係岩岩開始表露出自己真面目啫,
都仲未開始失控...........
留多兩日,俾多D人見識下佢果D所謂正義到底係咩一回事吖嘛!
等佢踩深D至殺唔係更好咩?

dswhkg 發表於 2014-4-28 09:38
回復 enter971 #54 的帖子

社群是媒体的最重要資產,太多寫手會趕走廣告客及社群,雖要處理。但過去的清野政策就不能理解。

我唸4台亦有自己難處,
一來要衛護客戶利益,
二來又要顧慮讀者群去留問題。
喺制定政策同執行上自然有一定難度!
而不同政策抬頭又關呼管理班子替換,
做會員嘅除左接受之外極其量都係發表下自己意見。
相信如果意見係對4台有益嘅小記點都會考慮接受嘅~

enter971 發表於 2014-4-28 13:02
我唸4台亦有自己難處,
一來要衛護客戶利益,
二來又要顧慮讀者群去留問題。

阿 C hing, 你好鐘意出報告架?

icefree 發表於 2014-4-28 21:56
阿 C hing, 你好鐘意出報告架?

係呀~有咩指教咁呢?